11°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

EKSLUZIVNO! U EMISIJI "IZA BRAVE": "Ukoliko je nasilje PRIJAVLJENO, ne znači da se ono i DESILO! PRIZNANJE KAO KARTA ZA SLOBODU!"

Golden Rose ad

U večerašnjoj emisiji "Iza brave" čuli smo nekadašnjeg zatvorenika, čoveka osuđenog za porodično nasilje, Milana Milićevića. On tvrdi da nije kriv i da nikada nije počinio delo zbog kojeg je bio nekoliko puta u zatvoru. 

Pored njega, na ovu temu govorili su advokati Ivan Simić i Sarah El Sarag, kao i Marija Milanović iz NVO "Dar". 

Svako iz svog ugla tumačio je problematiku sa kojom se naše društvo susreće. 

Da li si prestupnik ukoliko za to ne postoje validni dokazi i da li  priznanje znači da je krivično delo zaista počinjeno? 

VAŽNO:

VUČIĆ: Srbija je spremna da pomogne Grcima u borbi sa vatrenom stihijom! (FOTO)

PATRIJARH PORFIRIJE: Sakupljaju se prilozi za pomoć grčkom narodu zbog požara

DA SE NE ZABORAVI! Obeleženo 20. godina povratka Srba na svoja ognjišta

EKSKLUZIVNO U "DOBRO JUTRO SRBIJO" NIKOLA CEROVAC: Moramo gajiti kulturu sećanja naspram kulture zaborava, naše pamćenje o "Oluji" ne sme biti kratkovido

-Sve je počelo pre 4 godine kada je u Srbiji počeo da se primenjuje tzv. "švedski" zakon čiji je cilj da se uruši porodica- rekao je Milan Milićević. 

- Praktično svakom učesniku u pravnom životu je jasno da je ovaj zakon posledica upravo pritiska i isforsiran od nevladinih organizacija. Zna se ko može da kreira pravni poredak i pravni sistem jedne zemlje. Za to morate da imate određenu školu, znanje,  moral i jedan profesionalni pristup da biste mogli kreirati određene propise i zakone pa samim tim i  pravni sistem-rekao je advokat Simić. 

Zbog novog zakona  u policiji svake godine je registruje se veći broj slučajeva porodičnog nasilja. Za nsailje su uglavnom prijavljeni muškarci dok su oštećene većinom bile žene. Prema podacima republičkog javnog tužilaštva , srazmerno broju krivičnih prijava opada i broj žrtvi. Međutim, smanjenje krivičnih prijava ne znači da se nasilje smanjuje. 

- Ja sam Milan Milićević, profesor fizičke kulture, bio sam 4 puta u zatvoru. Dva puta u pritvoru Centralnog zatvora i dva puta prekršajno u Padinskoj skeli. Bio sam kažnjen  zbog nasilja u porodice i dva puta za prekršaj zabrane prilaska-rekao je Milićević. 

- Ukoliko je nasilje prijavljeno, ne znači da se ono stvarno i desilo-rekao je advokat Simić. 

- Jedne večeri sam se vratio sa treninga. Sedeo sam kući sa decom i ženom. Imali smo bračne razmirice kao i svaka porodica. Tu je bila i moja majka. Nakon te svađe me je moja supruga  prijavila. Sećam se da sam gledao fudbal na TV i tada su se pojavila dva policajca na mojim vratima. Mislio sam da su pogrešili. Oni su došlli po prijavi za nasilje u porodici-ispričao je Milićević. 

- Kada se prijavi nasilje u porodici vi imate posebno odeljenje u MUP-u koje se bavi  nasiljem. Tu se uključuje centar za socijalni rad, pa tužilaštvo i to je čitav jedan čitav tim ljudi koji se uključuje u to. Najteže je dokazivo psihičko nasilje, ali je dokazivo. Ono nosi trajne posledice i teže se leče. Fizičko nasilje ostavlja ožiljke, ali je brže izlečivo. Kod psihičkog nasilja je stvar teža jer žrtva dugo boluje i teško se leči. Njoj je „usađeno“ da ona ne vredi kao osoba. Počinje sa tim da živi i da veruje u to. Žrtve su uglavnom one koje su trpale dugogodišnje poniženje. Nasilnik je fin i ljubazan i svako bi rekao „blago ovoj ženi“ pored ovakvog finog muškarca-rekla je Marija Milanović. 

PROČITAJTE JOŠ:

DETALJI UBISTVA KOD BUJANOVCA: Posle svađe, bacio bombu pa pripucao na komšiju! PREDAO SE POLICIJI!

AMSS PORUČUJE: OGROMNE GUŽVE NA GRANICAMA! Čeka se i po pet sati!

EKSKLUZIVNO U "IZA BRAVE": Bivši robijaš Milan Milićević ispričaće svoju ŠOKANTNU PRIČU! Večeras u 21.50 na Happy TV! (VIDEO)

KORONA PRESEK: Najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

- Nasilnik je neko za koga se pravnosnažnom sudskom odlukom, presudom, utvrdi da je izvršio psihičko nasilje. Dokazuju se na isti način kao i fizičko.  Ukoliko ima fizičkog nasilja dokazuje se lekarskom dokumentacijom. Povreda  bi morala da nedvosmisleno potiče od nasilja koje je prijavljeno. Tu su i svedoci. Nije ništa teže dokazivo od drugih krivičnih dela. I Porodični zakon propisuje mere za zaštitu u porodici. Međutim, jedan subjektivni događaj ne može da bude dokaz da je neko nasilje i učinjeno. Ne znači da postoji psihološko nasilje, ono je rastegljivo i široko opisano-rekao je Simić. 

- Policajci koji su došli u kuću kod mene po prijavi moje supruge mogli su da vide da je sve u redu. Deca se igraju, ja gledam televiziju, nije razbijen ni jedan tanjir. Mojoj ženi ništa nije falilo. Nije bila životno ugrožena. I tako 50 puta... I ja onda moram da izađem iz kuće.  Ubeđen sam da njoj neko rekao da tako uradi. Zakon je tu da me ponizi. Isteran sam iz kuće i moram da plaćam alimentaciju. Svoju ženu nisam nikada udario ni šutnuo ni gurnuo.  Nikada nisam bio nasilan prema njoj, a prisiljen sam bio da priznam da sam to uradio.  U tom momentu bi priznao sve zbog slobode.  Ja se vodim kao visoko rizična osoba. To su rekli i policijski službenici i radnici centra za socijalni rad. Ja, koji se aktivno bavim sportom, koji je nebrojeno puta dao krv, koji pomažem ljudima i životinjma, ja, koji radim kao spasilac, ja se vodim kao visoka rizična osoba!-ljutito je ispričao Milićević. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad