°C

Beograd

PRETI MU KAZNA DO 10 GODINA ZATVORA: Evo kako je Beograđanin koji je ucenjivao Spilberga došao do kopije blokbastera!

Momčilo Đinović (26) kopiju holivudskog blokbastera “Bebi-šef”, poznatog reditelja Stivena Spilberga, skinuo je sa servera jedne srpske firme koja je bila angažovana povodom filma.

Premijera animiranog filma bila je zakazana za 31. mart, a Đinović se tereti da je od vlasnika filma čuvenog holivudskog studija “20th Century Fox” i distributera “MCF Megacom film” iznudio devet bitkoina (internet moneta) vrednih oko 1,3 miliona dinara, i pokušao da iznudi još 16 bitkoina.

Američki vlasnici slučaj su prijavili policiji Velike Britanije koja je preko oficira za vezu alarmirala srpske kolege i Eurpolol koji je takođe obaveštavao našu policiju. Odmah je obavešten tužilac za Visokotehnološki kriminal, a pripadnici SBPOK-a za 72 sata su uhapsili osumnjičenog i zaplenili računare koje je koristio.

Za skidanje filma sa servera ove srpske firme nije bilo potrebno veliko znanje o računarima. Sada se ispituju sve okolnosti i računari su dati na veštačenje – kaže izvor “Blica” blizak istrazi.

Za sada se ne isključuje mogućnost i da je neko pomogao osumnjičenom ili zajedno sa njim učestvovao u izvršenju krivičnog dela.

Đinović je po nalogu tužilaštva juče saslušavan više od tri i po sata. On je pokušao da negira krivicu, ali njegovi navodi se kose sa prikupljenim dokazima.

U nastavku istrage osim veštačenja njegovih računara i sistema sa koga je skinut film biće saslušani i brojni svedoci. Među njima su predstavnici srpske firme koja je na serveru imala film, ali i predstavnici oštećenih holivudskih kompanija koje su prijavile slučaj.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda odredio je osumnjičenom pritvor do 30 dana zbog mogućeg uticaja na svedoke. Đinoviću preti kazna od dve do 10 godina zatvora.

Telegraf
Foto: Facebook/ Momčilo Djinović

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar