0°C

Beograd

TAJNE SRPSKOG PODZEMLJA: Arkan likvidiran zbog Haga, policijski funkcioner OTKRIO SVE!

Gotovo dve decenije, koliko je prošlo od ubistva Željka Ražnatovića u januaru 2000, traju rasprave o motivima izvršilaca i nalogodavcu. Vojislav Tufegdžić u knjizi „Vidimo se u čitulji, dvadeset godina posle“ naveo je svedočenja policajaca koji bacaju novo svetlo na ulogu Državne bezbednosti u ubistvu čuvenog kriminalca i komandanta paravojne SDG.

Policijski funkcioner čije je ime Tufegdžić sačuvao od javnosti ispričao mu je kako je nekoliko nedelja pre ubistva u „Interkontinentalu“ s kolegom otišao kod Arkana da se raspita za jednog pripadnika SDG osumnjičenog za ubistvo.

- Sedeli smo punih četiri-pet sati. Arkan nas je zadržavao, ubeđivao da ne idemo, da je poslao svoje ljude da pronađu i dovedu tog gardistu i govorio: „Ako je kriv, radite s njim šta hoćete...“ Za tih nekoliko sati čekanja pričali smo o svemu i svačemu. Između ostalog, ispriča nam Arkan sledeće: „Ne znam da li ste čuli za to... pre nekoliko dana vraćamo se Ceca i ja kući i ona me pita da li vidim momka koji stoji na uglu ulica u kojoj mi živimo i jedne iznad.“ Rekla mu je i da mladić tu stoji već nekoliko dana. Arkan zaustavi automobil, otvori prozor, pozove ga da dođe i pita šta radi tu.

Ovaj mu ništa ne odgovara. „Izađem i počnem da ga šamaram i tek tada on izvadi legitimaciju DB i kaže da je na poslu. Ja mu se izvinim i pitam što mi odmah nije rekao. Na tome se završilo. Ali ujutro načelnici DB organizuju sastanak sa mnom da to raspravimo. Objasnili su mi da je operativac koga sam šamarao u sastavu šire grupe za tajni nadzor restorana‚ Đorđe‘ jer tu dolaze njima veoma zanimljivi ljudi.

Posle tri dana pozovem svog drugara iz DB da se vidimo i, da bih zavitlavao i njega i službu u kojoj radi, što je među nama redovna stvar, upitam zašto se ne hvali da im je kolega dobio batine od Arkana. Brecnuo se, što je bilo prilično neobično jer smo bili u drugarskim odnosima, upitavši odakle znam za to znam. Naravno da mu nisam odgovorio, pa mi je veoma odsečno rekao da se ne istrčavam, da o tome ne govorim, jer ga „rade“. Pitam ga zašto „rade Arkana“, a on kratko odgovori:

„Počeo je da šuruje s Hagom!“ O tome više nikada nismo razgovarali. Ubrzo je Arkan i ubijen. To su činjenice - ispričao je visokopozicionirani policajac Tufegdžiću.

Tužilaštvo u Hagu nastojalo je da dokaže da su sve vojne formacije Srba bile pod komandom Miloševića. Računalo se da će Arkan prihvatanjem da svedoči nastojati da se spase progona Haškog tribunala. A imao je šta da kaže... Kontakti haških istražitelja i Željka Ražnatovića svakako su bili ostvareni.

Moje duboko ubeđenje je da je presuda za Arkana doneta iz tih razloga“, izjavio je gorepomenuti policajac.

A čuveni advokat Rajko Danilović bio je direktniji: „Ko ga je napravio i štitio, taj ga je i uklonio!“

Kurir
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar