-2°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

TRIVUN IVKOVIĆ U "KO JE U PRAVU?": Dunđerski je mene ugrožavao time što je imao drugačija prava od ostalih!

U večerašnjoj emisiji „Ko je u pravu?“ bivši zatvorenik Dušan Dunđer i bivši upravnik KP Sremska Mitrovica Trivun Ivković suočili su svoje stavove po pitanju pravednosti tretmana zatvorenika u kazneno-popravnim institucijama. Ovaj slučaj je vrlo specifičan, jer je Dušan Dunđer radio u Državnoj bezbednosti pre nego što je osuđen za ubistvo, pa se postavlja pitanje da li je zbog svoje veze sa bezbednosnim strukturama imao povlašćen tretman. 

Trivun Ivković je izjavio da je o Dušanu znao jako mnogo, jer je radio na poslovima bezbednosti u bivšoj Jugoslaviji.

- Hteli smo da vidimo da li je on ubačeno lice Državne bezbednosti ili zaista zatvorenik. On je na neki način mene ugrožavao time što je imao drugačija prava od ostalih. 

Na pitanje kako je kao upravnik dopustio da Dušan Dunđer ima više prava od ostalih zatvorenika, Ivković je odgovorio:

- Nije na upravniku da pita ministra ili nekog drugog na višem položaju zašto neko ima veća prava. Struktura rukovođenja u kazeno-popravnim ustanovama je vrlo jasna. Dušan je od samog početka imao veća prava, a kasnije ih je svojim dobrim vladanjem i zaslužio. 

Takođe se raspravljalo i o tome da li je Dušan Dunđer osnovano poslat u samicu 2 puta za vreme odsluženja kazne. Podsetimo, disciplinska mera samice, u skladu sa članom 162 zakona o izvršenju krivičnih sankcija može da se izrekne samo za najteže disciplinske prestupe i može da traje najduže do 15 dana. 

Trivun Ivković je odgovorio na pitanje da li je i zašto Dunđer bio poslat u samicu:  

- Da, i to dva puta po 30 dana, zato što je mislio da može da radi ono što drugima nije bilo dozvoljeno. Svi zatvorenici u KP Sremska Mitrovica imaju svoja prava, ali ukoliko se ne poštuje kućni red i krši zakon, onda slede sankcije. 

Na pitanje advokata da li su stražari i ostalo osoblje zatvora primenjivali prekomernu silu, Ivković je izjavio: 

- Nijedan stražar u Sremskoj Mitrovici nije upotrebio prekomernu silu, već su delovali u skladu sa situacijom sa ciljem da spreče opšte nerede. Mi smo stražare koji su uspevali u tome, nagrađivali i novčanim stimulacijama. 

Ivković je takođe objasnio i zašto je Dunđer ipak na kraju uživao poseban tretman tokom služenja kazne: 

- Dunđer je bio gospodin za sve, znao je da poštuje upravu i lepo se ponašao. On je svojim radom zaslužio sve beneficije.

Ipak, postavlja se pitanje zašto je Dunđer bio poslat u samicu ako je imao pretežno dobro vladanje. Ivković je objasnio da je Dušan Dunđer u jednom momentu napravio grešku, zbog koje je bio sankcionisan. Posle toga je, po rečima Ivkovića, Dunđer još jednom bio u samici, nakon čega je uprava zatvora zaključila da je Dunđer shvatio u čemu je pogrešio. 

Dušan Dunđer je izrazio neslaganje sa Ivkovićevim tvrdnjama i objasnio zbog čega je zapravo bio poslat u samicu: 

- Ne slažem se sa onim što je rečeno. To se sve desilo zbog jednog trača. Naime, čovek koji mi je pomagao u zatvoru bio je prebijen kada sam izašao iz pritvora za rođendan. On je dobio takve batine, od kojih je preminuo nakon 12 dana. Ivković nije znao ništa o tome, a ja sam u momentu rekao da ću ga smestiti u zatvor i da neće izaći dok je živ. Neko je zbog toga preneo trač, zbog kog sam ja na kraju završio u samici. 

Zbog ovog Dunđerovog iskaza, raspravljalo se o adekvatnosti postupanja uprave KP Sremska Mitrovica. Član 76 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija nalaže da se mora poštovati dostojanstvo osuđenog lica i da niko ne sme ugroziti telesno i duševno zdravlje osuđenog, dok je članom 142 istog zakona propisano da su mere prinude dozvoljene samo ako osuđeno lice pokušava da pobegne, nanese telesne povrede drugom licu, samopovređuje se, prouzrokuje materijalnu štetu ili pruža aktivan ili pasivan otpor.

Imajući u vidu navedenu odredbu zakona, advokat ---- je pitao Trivuna Ivkovića da li je disciplinski postupak koji je vođen protiv Dunđera zakonit ukoliko je zasnovan na traču, to jest neproverenoj spekulaciji.

U svoju odbranu, Ivković je obasnio da u zatvoru postoji sistem informisanja preko kojeg se sve glasine proveravaju.

Dunđer je objasnio na koji način funkcioniše zatvorski sistem informisanja i ukazao na bitnu razliku između onih koji se nazivaju saradnicima i onih koji su cinkaroši: 

- Termin saradnik i cinkaroš ne smeju da se mešaju. Cinkaroše vrbuju radnici zatvora. Ja sam bio šef intendanata kuvara i frizera. U jednom momentu prilazi mi zatvorenik koji je bio karatista i koji je prišao i čitao spisak zatvorenika koji su krali namirnice. Tada sam mu rekao da ću mu otkinuti glavu ako mi bude još jednom cinkario nekoga. Trivuna su obavestili dosta nakon toga, pa sam opet dobio samicu. 

Službenici zatvora su se, po Dunđerovim rečima, plašili da ga sprovedu u samicu zbog straha da ne dobiju otkaz, jer je Dunđer bio povezan sa bezbednosnim strukturama: 

- Mene su odbijali da vode u samicu, jer su se plašili da ne dobiju otkaz. Stražar koji me je vodio, odbijao je da me prebije pre ulaska u samicu. 

Takođe, Dunđer je objasnio i na koji način su se tretirali zatvorenici koje su slali u samicu:

- Nisam znao kakva su pravila kuće u slučaju kada se napravi incident. Običaj je bio da im se da „terapija“, to jest 30 udaraca po telu i to se sve obavljalo u nekoj trećoj zgradi. Za to sam saznao od policajca i nakon toga sam zvao stražu i pitao ih da li imaju mozga i da li je korektno da nekoga ko je vezan i obespravljen tuku njih četvorica, petorica. Trivun mi je rekao da ako hoću da štitim nekoga, da barem štitim nekoga ko zaslužuje. 

Imajući u vidu Dunđerovu izjavu, treba podsetiti da zakon o ratifikaciji konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka nalaže da je zabranjen svaki akt kojim se jednom licu namerno nanosi bol, ili teške fizičke ili mentalne patnje u cilju dobijanja priznanja, obaveštenja ili kažnjavanja za delo koje je počinilo treće lice. Shodno ovoj zakonskoj odredbi, upitna je praksa prebijanja zatvorenika, tj. davanje „terapije“ pred odlazak u samicu.

Trivun Ivković je objasnio da upravnik nekada mora čvrsto da vodi celu instituciju, jer u slučaju da popusti, zatvorenici hoće da naprave pobunu. Takođe, Ivković je izjavio i da su zatvorenici bili upozoreni da se ne tuku u zatvoru, jer ako nastane tuča, obavezna je intervencija zatvorskog osoblja i čuvara sa ciljem da se spreče neredi u prostorijama zatvora. 

- Mi smo govorili zatvorenicima da se ne tuku u zatvoru, a u slučaju kada nastane tuča, onda smo morali da intervenišemo kako bismo pokazali da je na nama da fizičkim merama sprovodimo red. Svako ko je zaslužio batine, dobio ih je. – izjavio je Ivković.

Takođe, Dušan Dunđer je govorio o specijalnom tretmanu koji je uživao tokom odsluženja kazne, a za koji tvrdi da mu je štetio:

- Kada sam ja došao, meni je straža nosila stvari i takav povlašćeni tretman mi je štetio. Za 4 godine u Mitrovici, ja sam izvukao dosta ljudi i pomogao im da izađu.

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad