23°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Telegraf

Bar jedna prijava dnevno za vršnjačko nasilje u Nišu

Prijave vršnjačkog nasilja  iz niških osnovnih i srednjih škola Centru za socijalni rad "Sveti Sava" stižu na dnevnom nivou, kaže pedagog i rukovodilac Ekipe za decu i mlade Snežana Momčilović i dodaje da je za sve učestalije slučajeve nasilja među đacima odgovorno celo društvo. Uzrok za ovo nasilje vidi u štetnom sadržaju na društvenim mrežama i poručuje roditeljima da što više vremena provode sa decom i da ih usmeravaju na sport.

Kako objašnjava Momčilović, prijave stižu u dnevnom ritmu, a među decom je osim fizičkog zastupljeno i verbalno nasilje, kao i socijalno.

Možemo razlikovati verbalno nasilje koje podrazumeva pretnje, uvrede i slično, zatim socijalno nasilje, kome su najčešće sklone devojčice i koje karakteriše izbegavanje, izopštavanje iz društva, širenje tračeva… Postoji i fizičko nasilje, gde su zaslužniji dečaci i koje karakteriše tuča, guranje, udaranje, štipanje - kaže Momčilović za Južne vesti.

Naznake da je došlo do nasilja

Dodaje da su povlačenje deteta u sebe, izbegavanje hrane i kašnjenje iz škole neki od pokazatelja da je dete akter nasilja.

 Jeste teško, ali ako neko dobro poznaje svoje dete i provodi sa njim dosta vremena, vrlo lako se može prepoznati. Dete se povlači u sebe, izbegava da jede, ne poštuje vreme dolaska iz škole, sakriva pozive i poruke, neke stvari koje nisu njegove nalaze se kod njega - ističe ona.

Kada primete nešto od toga, roditelji bi trebalo da se obrate nastavnicima, učiteljima ili stručnoj službi škole, a ako se problem ne može rešiti na tom nivou, slučaj dolazi do Centra.

- Vrlo je važno da su roditelji uključeni u novije tokove, da znaju šta je Fejsbuk, Instagram, TikTok… Roditelj ne može da kontroliše šta dete radi na internetu, ali potrebno je da neki sadržaji budu blokirani, da je nemoguće ući bez neke identifikacije koja je za osobe iznad 18 godina - navodi ona.

Napominje da nije kasno onda kada slučaj već dođe do Centra za socijalni rad, ali da je potrebno posvetiti što više pažnje prevenciji.

- Potrebno je da svi deluju iz svojih okvira i utiču na usvajanje pozitivnih društvenih vrednosti. Mi smo kao Centar uključeni u svaki deo razvoja deteta otkako se rodi do 18. godine i na dalje. Često čujemo da je već kasno kad nešto već dođe do Centra, ali nije kasno. Potrebno je raditi na edukaciji, na dodatnom osvešćivanju. Neko ne ume da prepozna vršnjačko nasilje i onda ga i trpi ili ga čini - navodi Momčilović.

Roditelji često iznenađeni, ne očekuju da se njihovo dete tako ponaša

Tvrdi da se u Centru, osim razgovora sa decom, obavljaju i savetodavni razgovori sa roditeljima, koji su često iznenađeni kada njihovo dete postane počinilac nasilja.

- Nakon dobijanja prijave uspostavljamo kontakt sa porodicom, detetom koje je počinilac nasilja i žrtvom, obavljamo intervju i pravimo plan usluga. Nastavljamo dalji rad ako je potrebno. Savetodavno radimo sa roditeljima i njima je potrebna naša pomoć jer i oni budu zbunjeni i kažu da nisu očekivali da se njihovo dete tako ponaša i da ga nisu tako vaspitali, ni oni sami ne prepoznaju šta je okidač njegovog takvog nastupa u vršnjačkom društvu - objašnjava Momčilović.

Roditeljima poručuje i da sa decom provode što više vremena, da ih upućuju na zdrave stilove života i sport i da otvoreno razgovaraju o svemu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar