27°C

Beograd

Photo: mup hrvatska

Izvor: Alo

SLUČAJ MATEJA PERIŠA ZAVISI OD JEDNE SENKE?! Oglasio se veštak za audio i video tehniku - evo šta se dešava sa spornim snimkom

Matej Periš (27), za kojim već 20 dana traga beogradska policija, na poslednjem snimku do koga je policija došla vidi se silueta muškarca koji se spušta ka Savi, a prema rečima veštaka Nikole Dragovića za utvrđivanje identiteta osobe potrebno je 30 dana.

- Snimak koji sam pogledao napravljen je sa oko sto metara razdaljine i lošijeg je kvaliteta. Kako bi sa sigurnošću mogao da zaključim da je u ovom slučaju reč o Mateji Perišu morao bih da uporedim njegov snimak hoda ili trčanja od pre šest meseci. Ne sumnjam da ga njegov otac po hodu može poznati jer je to njegovo dete- tvrdi veštak Dragović.

Prema Dragovićevim rečima, snimci skinuti sa kamera uvek se mogu izoštravati kako bi se dobila što bolja slika i tajna je u količini piksela.

- Kada je reč o dokazima koji se veštače iz video zapisa na svaki detalj se obraća pažnja. I što je još zahtevnije što je reč o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati. I ako se na snimku tačno ne može zaključiti šta se dogodilo sa nekom osobom to se na osnovu nekih detalja može zaključiti -  pojašnjava Dragović.

Sagovornik tvrdi da bi za veštačenje snimka na kome se vidi muškarac koji silazi ka Savi i kako bi se utvrdio njegov indetitet potrebno je okvirno 30 dana.

- U nekim slučajevima kako bi bili sigurni koja je osoba na snimku uključimo antroploško veštačenje. Tada sa sigurnošću utvrđujemo da li je osoba visoka 177 centimetara, a ne okvirno 180 - dodaje Dragović.

Periš: Budim se sa nadom da mi je sin živ

Nenad Periš, otac nestalog Mateje Periša kaže da i dalje gaji nadu da će se kući vrati sa živim sinom.

- Šta mogu da vam kažem nego da mi je teškom kao i svakom roditelju.  Budim se i odlazim na spavanje s nadom. Svestan sam vremena koje prolazi, ali nadu ne gubim. Niti smem niti želim, zbog svoga Mateja. Hvala svima koji rade na ovom slučaju i duboko zahvaljujem svima koji saosećaju i mole - rekao je Matejev otac.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar