4°C

Beograd

OSLOBOĐEN NESAVESNI DOKTOR: Niko nije kriv za smrt mlade majke koja je umrla od sepse!

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio hirurga iz pančevačke Opšte bolnice Aleksandra Ivicu od optužbi za nesavesno lečenje Marijane Jojkić (30) koja je umrla u martu 2006. od upale trbušne maramice, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Pančevu kojom je Ivica bio osuđen na 11 meseci zatvora i jednogodišnju zabranu obavljanja hirurškog poziva zbog krivičnog dela "teško delo protiv zdravlja ljudi".

Žalba Osnovnog javnog tužioca u Pančevu je odbačena kao nedozvoljena imajući u vidu da je Apelacioni javni tužilac obavestio sud da odustaje od žalbe, navodi se u odluči Apelacionog suda i dodaje da su oštećeni radi ostvarivanja svojih imovinsko - pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Optužnicom Osnovnog javnog tužioca u Pančevu Ivici je bilo stavljeno na teret da je od 10. do 15. marta 2006. godine u Opštoj bolnici u Pančevu kao lekar specijalista opšte hirurgije, pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja Jojkićeve, usled čega je ona preminula.Apelacioni sud je međutim zaključio da nema dovoljno dokaza da je Ivica pri pružanju lekarske pomoći "uopšte očigledno nesavesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja pacijentkinje".

"Nema dokaza da je smrt pacijentkinje u direktnoj uzročno - posledičnoj vezi sa neadekvatnim lečenjem okrivljenog, zato što nije blagovremeno prepoznao akutno zapaljenje crvuljka kod pacijentkinje i nije preduzeo adekvatne mere lečenja oboljenja", naveo je Apelacioni sud.

Taj sud je ukazao da iz svih nalaza sudskih veštaka proizlazi da se radi o atipičnom zapaljenju crvuljka, u kom slučaju je davanje dijagnoze otežano.Takođe, prilikom zaključka da nema dokaza da je Ivica očigledno nesavesno postupao, Apelacioni sud je imao u vidu da je on prilikom prijema pacijentkinje izvršio sve analize, da joj je odredio terapiju, da je bio dežuran samo prilikom prijema 10. marta i u nedelju 12. marta 2006. godine, a da su ostalih dana u lečenju oštećene postupali i ostali hirurzi Opšte bolnice Pančevo.

Apelacion sud je napomenuo i da iz nalaza i mišljenja Medicinskog fakulteta u Nišu proizilazi da je Jojkićeva primljena na Odeljenje hirurgije UK KC Srbije u Beogradu 15. marta, a da je hirurška intervencija obavljena 16. marta 2006. godine, oko 12 i po sati posle prijema, da su za to vreme obavljeni dodatni pregledi i analize.

"Kod ovakvog stanja stvari ne može se govoriti o ključnom propustu lekara koji je primio pacijentkinju 10. marta 2006. godine, odnosno nije utvrđeno da su njegove radnje posledica očigledno nesavesnog postupanja, a što je dovelo do smrti oštećene", zaključio je Apelacioni sud.

Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar