12°C

Beograd

Photo: Pixabay/ilustracija

Izvor: tanjug

TUŽILAŠTVO TRAŽI GORU KAZNU: Ulaže se žalba na presudu staklorescu

Više javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na prvostepenu presudu kojom je danas staklorezac iz Resavske ulice Filip Gavranović osuđen na kaznu zatvora od 30 godina zbog teškog ubistva komšije pekara Nikole Osotojića u novembru 2017. godine i nakon čega je njegovo telo sakrio u svojoj staklorezačkoj radnji.

Tužilaštvo će zbog okolnosti pod kojima je izvršeno ubistvo tražiti da se Gavranoviću izrekne maksimalna kazna zatvora od 40 godina, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO SRBIJU DOBIO EPILOG: Staklorezac ponovo osuđen na zatvorsku kaznu od 30 godina

Sud je danas prilikom donošenja odluke kao olakšavajuću okolnost cenio to što Gavranović nije ranije osuđivan, dok je kao otežavajuće u vidu imao brojne okolnosti, a pre svega njegovo ponašanje nakon ubistva, kao i sam odnos između osuđenog i ubijenog.

Takođe, sud je naložio oduzimanje novca od Gavranovića u iznosu od 4.960 evra, kao i odužimanje 2.500 evra od L.Ž. kojem je u noći ubistva vratio dug.

Sud je Gavranoviću produžio pritvor do upućivanja na izvršnje kazne, dok je oštećene uputio na parnicu radi ostvarivanja pravno-imovinske koristi.

Na ovu presudu pravo žalbe Apelacionom sudu imaju i odbrana i okrivljeni.

Prethodno je postupajući tužilac u završnoj reči od suda zatražio da Gavranovića osudi po zakonu, ali bliže maksimalnoj kazni zatvora od 40 godina, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Sudu se obratio optuženi Gavranović i izjavio saučešće porodici ubijenog Ostojića, te izrazio kajanje.

Optuženi je takođe rekao da on nije inicirao ubistvo, kao i da razlog ubistva nije novac, već se samo branio.

Postupajuću tužilac je u završanoj reči naveo da je dokazano da je Gavranović izvršio krivično delo teško ubistvo iz koristoljublja, jer je nakon ubistva uzeo deo novca iz torbe ubijenog Ostojića i iste noći vratio svoje dugove.

Takođe, tužilac je ukazao sudu da prilikom donošenja odluke jedina olakšavajuća okolnost može da bude to što Gavranović nije ranije osuđivan, dok je kao otežavajuću okolnost naveo njegovo držanje nakon suđenja, objašnjavajući da je on nakon ubistva pokušao da ukloni tragove.

S druge strane odbrana je tvrdila da se Gavranović u trenutku ubistva nalazio u stanju afekta zbog straha, kao i da je pretpostavka da je on uzeo novac od Ostojića nakon ubistva.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu i tvrdila da je reč o nužnoj odbrani, a kao olakšavajuće okolnosti navela je da je optuženi mlad, neosuđivan, da nije bežao i da je izrazio iskreno kajanje.

Gavranović je bio pravosnažno osuđen u junu 2021. godine na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva, ali je tu presudu u oktobru ukinuo Vrhovni kasacioni sud odlučujući po zahtevu za zaštitu zakonitosti, zbog nepropisno sastavljenih sudskih veća koja su donela presude i u prvostepenom i u drugostepenom postupku.

VKS je naložio da se Gavranoviću sudi ponovo jer su u radu veća učestovale sudije koje su ranije odlučivale o njegovom pritvoru, kao i u slučaju Darka Šarića i ostalih osuđenih za šverc kokaina.

Na početku suđenja u julu 2018. godine Gavranović je priznao da je ubio Ostojića, tvrdeći da je to bilo u samoodbrani, a naveo je i da se kaje zbog svega što se dogodilo.

Gavranović je optužen da je 3. novembra 2017. godine uveče u svojoj staklorezačkoj radnji pijan iz koristoljublja ubio Ostojića sa kojim se intenzivno družio duže vreme i od njega pozajmljivao novac, a takođe je znao i da Ostojić sakuplja i poseduje novac za otkup poslovnog prostora u kojem se nalazi njegova pekara.

Oni su prethodno tog dana sedeli zajedno u kafiću i pili, a potom su otišli do staklorezačke radnje.

Dok su boravili u staklorezackoj radnji Gavranović je Ostojiću naneo najmanje 26 udaraca čekićem po glavi, usled čega je Ostojić preminuo, navodi optužba.

Njegovo telo Gavranović je ostavio u delu radnje odvojenom paravanom i potom se našao sa ženom I.S. koja je prethodno telefonom insistirala da iste večeri vrati dug njenom drugu od 2.000 evra.

Potom se Gavranović vratio do svoje radnje, uzeo Ostojićevu torbicu, izdvojio deo novca koji je poneo sa sobom, a torbicu i deo novca i ličnih stvari ostavio u fioci i ponovo se našao sa I.S, koja ga je i dalje čekala u kolima kada joj je pokazao 1.800 evra.

U torbici se, inače, nalazilo oko 5.000 evra.

Ostatak novca, torbica i telo ubijenog pronađeni su prilikom pretresa staklorezačke radnje 6 i 7. novembra 2017. godine.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar