5°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: Tanjug

DETALJI HAPŠENJA ZBOG LAŽNIH DIPLOMA Uhapšeni N.A. (64) se sumnjiči za trgovinu uticajem, dok se za P.Č. (63) sumnja da je zloupotrebio službeni položaj!

Policija je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uhapsila N. A. (64), bivše odgovorno lice Univerziteta u Kragujevcu zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, kao i P. Č. (63), bivše odgovorno lice Fakulteta medicinskih nauka tog Univerziteta, koji se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako se sumnja, N. A. je protivzakonito posredovao da P. Č. i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave i odgovorni za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državljana Hrvatske.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Reč je o upisu na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, održavanju nastave i izdavanju diplome za 44 predmetna studenta.

P. Č. je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dve godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentkinje ugovore potpisale sa tim centrom.

Takođe, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni izmirile svoje finansijske obaveze na koje su kao strani studenti bile u obavezi, saopštio je danas MUP.

Na taj način, oni su, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 2,7 miliona dinara na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata.

Takođe, sumnja se da su oni oštetili i budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnetom zahtevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 314.100 dinara, kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državljani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 5.692.250 dinara.

N. A. se sumnjiči i da je posredovao da P. Č. protivno propisima omogućio odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka.

Taj kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

KONAČNO SU DOLIJALI: Nekadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu i bivši dekan Medicinskog fakulteta tog Univerziteta iza rešetaka zbog izdavanja LAŽNIH DIPLOMA!

P. Č. se tereti i da mu je omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske akademske studije Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, a kada je N. A. stupio na dužnost odgovornog lica Univerziteta u Kragujevcu, s njim je, kako se sumnja, potpisao i izdao diplomu o završenim doktorskim studijama za navedenog kandidata, iako su znali da on nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu.

Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Univerzitet u Kragujevcu u iznosu od minimum 80.000 dinara, budžet Srbije na ime neuplaćene administrativne takse od 6.980 dinara i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju je kao strani državljani bio u obavezi da plati u ukupnom iznosu od 6.970 evra.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije rečeno da se ispituju bivši rektor Univeziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan Medicinskog fakulteta tog Univerziteta Predrag Čanović.

Oni su danas uhapšeni po nalogu kraljevačkog Višeg javnog tužilaštva.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar