Izvor: Tanjug
28.02.2023 u 17:32
0

Milorad Dodik sa tribine „Srpska se brani u Srbiji“: Jedino pitanje koje je otvoreno na Balkanu je srpsko nacionalno pitanje!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da stvari na ovim prostorima nisu rešene i dodao da jedino pitanje koje je otvoreno jeste srpsko nacionalno pitanje na Balkanu.

„Imajući u vidu trenutna dešavanja i poziciju i naša budućnost će zavisiti od toga kako mi projektujemo našu nacionalnu politiku. Ponekada deluje da smo stvari završili, a jedina istina je da nismo završili naše nacinalno pitanje, ono je i dalje otvoreno“, rekao je Dodik obraćajući se na tribini „Srpska se brani u Srbiji“.

Dodao je da se sve radi da se odvoji Kosovo od Srbije, a da se Republici Srpskoj ranije data prava kroz Dejtonski mirovni sporazum uskrate uvođenjem novih antiustavnih rešenja.

„Deluje da smo ipak stali vragu za vrat, rekao bih samo deluje. Mali propust doveo bi do toga da se uruši snaga RS. Ostale su određene vrednosti za RS dovoljne da nastavimo političku borbu u neizvesnim okolnostima. Svaka borba naroda i države se bazira na tome da traže podršku prijatelja“, rekao je Dodik.

Dodao je da RS danas ima mnogo više prijatelja koji su spremni da je podrže i razumeju njenu poziciju nego što je to bilo u prošlosti.

Milorad Dodik potvrdio jasan stav: Republika Srpska će nastaviti da spovodi Zakon o nepokretnoj imovini RS!

„Za RS je važno negovati politička i sva druga prijateljstva pokušati i onda kada je teško razumeti našu poziciju. A mnogi je ne razumeju koji o nama odlučuju. Prijateljima uvek treba jasno predočiti političke stavove. RS opstaje poslednjih decenija zato što ima jasne političke stavove“, rekao je Dodik.

Istakao je da RS ne sme da okleva da jasno kaže šta misli o svakom izazovu koji se pred njom nađe.

„U poslednje vreme se dešava to da pitanja koja su nam bačena na sto moramo da odbijemo pre nego što počnemo da razgovaramo o njima. Naučili smo da kada god prihvatimo da razgovaramao pod matricom kako je dijalog sveto slovo, onda smo bili uvučenu u spiralu onih koji tumeče ono šta i kako oni hoće. Posebno je to opasno kada se ne stoji iza ugovora koji se potpišu“, istakao je Dodik.

On je objasnio da je to posebno vidljivo po tome što zapad više ne drži do međunarodnog prava, nego do nametnutih pravila.

„Ne libe se da nam kažu da ih ne zanima Ustav naše zemlje, već ih zanimaju pravila. I ako nećemo da poštujemo ta pravila prete nam sankcijama. Naš odgovor je da smo sada spremniji nego ikada da odbijemo pitanja koja su nam bačena na sto“, rekao je Dodik.

Dodao je da sada nije trenutak da se prave nikakva konačna rešenja.

„Treba sačekati i videti globalnu konstelaciju i razvoj situacije i pokušati doći do nacionalnog i državnog konsenzusa“, rekao je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter