Izvor: Tanjug
28.02.2023 u 19:04
0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se da danas sa ambasadorkom Švedske u Srbiji Anikom Ben David!

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se da danas sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Anikom Ben David.

Ministarka Dubravka Đedović je istakla da je u toku finalizacija rada na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu koji će definisati scenarije na osnovu kojih će se utvrditi novi ciljevi u obnovljivim izvorima energije, energetske efikasnosti i emisije sa efektom staklene baše.

Podsetila je i da je završena javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koje treba da omoguće prve aukcije za vetroelektrane.

„U realizaciji našeg cilja, smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, prirodni gas vidimo kao tranzicioni energent. Zbog toga je izuzetno važan završetak radova na interkonekciji sa Bugarskom i nastavak ulaganja u unutrašnju gasnu infrastrukturu. Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, namera je da kroz trogodišnji plan aukcija dobijemo preko 400 novih megavata iz solarnih i vetroelektrana“, navela je Dubravka Đedović.

ZAHAROVA O KORUPCIJI U EVROPSKOM PARLAMENTU: „Evroparlamentarci dobijaju novac od američkih vojnih kompanija!“

Ambasadorka Ben David je naglasila da je energetika postala bezbednosno pitanje i da se Švedska, kao i Srbija, suočava sa izazovima kada je u pitanju diversifikacija. Ukazala je i na rastući interes švedskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije.

„Zelena agenda je prioritet švedskog predsedavanja Evropskom unijom, a Švedska kao lider u zelenoj tranziciji može doprineti ubrzanju procesa dekarbonizacije u Srbiji. Takođe, kao zemlja sa višedecenijskim iskustvom upravljanja kritičnim mineralnim sirovinama, otvoreni smo za saradnju u ovoj oblasti“, rekla je Ben David.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter