10°C

Beograd

ZAŠTITA EVROPSKIH PROIZVOĐAČA ČELIKA: EU podržala predlog Evropske komisije da se uvedu zaštitne mere za uvoz čelika!

Zemlje članice EU podržale su predlog Evropske komisije da se uvedu konačne zaštitne mere za uvoz čelika na tržište EU, čiji je cilj da zaštite evropske proizvođače čelika, od preusmeravanja međunarodne trgovine čelikom nastale zbog uvođenja restriktivnih mera na uvoz čelika u SAD.

Srbija je do sada bila izuzeta iz mera, a u diplomatskim izvorima objašnjavaju da su zemlje članice podržale mere, koje je EU već privremeno uvela u julu 2018. godine.

Ostaje, kažu isti izvori, da se usaglase još finalni detalji, koji će biti ozvaničeni u Javnom glasniku EU pre početka njihove primene, koja je planirana za 4. februar 2019. godine.

- Ove zaštitne mere odnose se na definisanu listu proizvoda, bez obzira na njihovo poreklo, a za cilj imaju balansiranje interesa evropskih proizvođača i korisnika čelika - izjavio je portparol Evropske komisije.

Srbija je bila izuzeta iz privremenih zaštitnih mera, a u Komisiji napominju da su "u potpunosti upoznati za zabrinutošću srpskih vlasti", kada je nastavak ovog procesa u pitanju.

Iako u Briselu ostavljaju mogućnost promene izvesnih detalja u toku finalizacije procesa, naglašava se da će se konačne zaštitne mere, u vidu tarifa na uvoz čelika od 25 procenata, odnositi samo na slučaj prekoračenja "tradicionalnog nivoa trgovine".

Mere će biti na snazi do jula 2021. godine, a u slucaju "izmenjenih okolnosti" mogu biti ponovo razmotrene i preinačene.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar