5°C

Beograd

OTKAZANA POSETA AMERIČKOG GENERAL-MAJORA PRIŠTINI ZBOG TAKSI! Obuke, edukacije i vojne posete će biti poništene narednih dana ako kosovska vlada ne razmisli o svojoj odluci!

Odbijanje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da suspenduje taksu na srpske i proizvode iz BiH, uticalo je na otkazivanje posete Prištini komandanta Nacionalne garde Ajove general-majora Timotija Ora.

Pozivajući se na pisanje prištinske Kohe, zvaničnici američke ambasade obavestili su komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga Rahmana Ramu, da je otkazana poseta generala Ora, planirana za 16. i 18. februar, na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

U informativnom pismu koje je general Rama poslao kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u petak naveo je da je na sastanku koji je komandant KBS toga dana imao sa vojnim atašeom SAD, general-major Kristoferom Konorom, obavešten o otkazivanju posete general-majora Ora.

U pismu se dodaje da je otkazivanje posete "rezultat izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donela Vlada Kosova".

Takođe, prema informacijama generala Rame, major Konor je upozorio da će obuke, edukacije i vojne posete biti poništene narednih dana ako kosovska vlada ne razmisli o svojoj odluci.

Navodi se da je pismo i njegov sadržaj potvrdila kancelarija kosovskog predsednika Hašima Tačija.

- Da, general Rama je poslao pismo u kojem je obavestio predsednika Tačija da su SAD otkazale posetu generala Ora, i da razmatraju neke druge mere. Rečeno je da se ovaj korak preduzima zbog zastoja u dijalogu sa Srbijom- rekao je Tačijev savetnik Ardijan Arifaj.

Prema izvorima sajta, iste informacije dobio je i kosovski Haradinaj, ali iz njegovog kabineta nije bilo odgovora o pismu i njegovom sadržaju.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar