22°C

Beograd

POPOVIĆ ISTIČE: Izrael je sjajan partner u oblasti inovacija!

Izrael je jedan od svetskih lidera u razvoju inovacija i njegova privreda se velikim delom zasniva na digitalnoj ekonomiji i inovacionom preduzetništvu čemu teži i Srbija, kaže ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnloški razvoj Nenad Popović i navodi da je svaki sastanak sa izraelskim zvaničnicima prilika da razmenimo iskustva.

- U Izraelu postoji izreka da polovina građana ima svoje startap kompanije, dok druga polovina planira da ih otvori. Takvo razmišljanje nam je potrebno i u Srbiji. I upravo to vidim kao jedan od svojih glavnih zadataka - rekao je Popović nedavno.

Popović kaže da neki od najvećih svetskih pronalazaka pripadaju Izraelu i jevrejskim naučnicima.

- Isto tako, Srbija može da bude ponosna na svoje inovatore Nikolu Teslu, Mihajla Pupina i druge. To pokazuje da naše nacije, iako brojčano nisu velike, imaju snagu i ideje koje mogu da promene tok civilizacije - kaže Popović.

Naglasio je da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbije premašio 1,2 milijare evra, i prvi put u istoriji bio je veći od izvoza poljoprivrede, te da se struktura srpske ekonomije menja i polako prelazi iz ekonomije izvoza sirovina u ekonomiju razvoja i izvoza softvera.

Minstar je naveo da je naša startap zajednica još uvek mlada i može mnogo toga da nauči i da ubrza svoj razvoj ugledajući se na uspešne primere kakav je Izrael - startap nacija.

- Zato uvek ohrabrujemo članove inovacione zajednice da se prijavljuju i učestvuju na programima razmene kojih je danas mnogo - "MASHAV" i Ambasada Izraela u Srbiji neizmerno su doprineli razvoju saradnje inovacionih ekosistema naših dveju zemalja i skoro da nema mladih u srpskoj startap zajednici koji nisu prošli kroz makar jedan od njihovih programa - rekao je Popović.

Naglasio je da postoji sjajana saradnja za Ministarstvo nauke i tehnologije Izraela koji pomaže razvoj inovacija i otvara istraživačke centre u regionima širom Izraela, pa je tako prošle godine Srbija pokrenula Program otvaranja regionalnih inovacionih startap centara.

Uskoro će, dodaje, biti otvoreni inovacioni stratap centri u Subotici, Zrenjaninu, Valjevu, Staroj Pazovi, Gornjem Milanovcu, Čacku, Kruševcu i Pirotu u kojima će, pored samog prostora i opreme, mladima biti pružena sva neophodna mentorsku podrška da realizuju svoje inovacione ideje.

- Naš motiv je bio da, pored univerzitetskih centara, gde razvijamo najmodernije Naučno-tehnološke parkove i inovacionu infrastrutkutru u koju ulažemo preko 70 miliona evra, pružimo šansu regionima da i oni razvijaju inovacije i inovaciono preduzetništvo, jer nesumnjivo u celoj Srbiji imamo veoma talentovane i kreativne mlade ljude - rekao je Popović.

Naveo je da je prilikom jedne od zvaničnih poseta Izraelu sa izraelskim ministrom nauke i tehnologije Ofirom Akunisom razgovarao o tome da Srbija dobije pristup podacima koje dobija satelit "VENµS", koji je u nadležnosti Izraelske agencije za svemir (Israel Space Agency), a koji se koristi za posmatranje atmosferskih prilika i vegetacije.

- Imajući u vidu da ovakvi podaci mogu da budu od velike koristi u oblasti poljoprivrede i da doprinesu planiranju i poboljšanju prinosa, naše izraelske partnere smo povezali sa srpskim strucnjacima u BioSense institutu u Novom Sadu, koji je već imao uspostavljenu saradnju sa izraelskim poljoprivrednim institutom ''Volcani' - kaže Popović.

Upitan o saradnji sa izraelskom kompanijom "Mobilicom", Popović je rekao da se sa predstavnicima "Mobilicom" razgovaralo o različitim mogućnostima i prednostima koje bi njihova kompanija dobila ulaskom na srpsko tržište, te da su odlučili da zapocnu svoje aktivnosti u Srbiji, nakon cega su počeli i sa zapošljavanjem prvih inženjera.

- Srpsko tržište je veoma atraktivno za strane investitore, prvo zbog subvencija koje dajemo stranim kompanijama, a svakako i zbog činjenice da kompanije koje posluju u Srbiji mogu da izvoze svoje proizvode bez carina u EU, Rusiju i Tursku - kaže Popović.

Dodao je da je poslednja u nizu izraelskih kompanija koja je zainteresovana da uđe na srpsko tržište je "TenenGroup".

- Svakako se nadamo da ćemo i njih uskoro videti na našem tržištu - navodi ministar.

On je rekao i da Srbija i danas ima otvorena politička pitanja sa pojedinim zemljama međunarodne zajednice, isto kao i Izrael, jer se ne odriče svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- Teška prošlost je nas Srbe naučila da budemo uporni, požrtvovani i snalažljivi. Isto kao i Jevreje - naveo je ministar.

Popović je rekao da je Kosovo teritorija Srbije i da će to ostati sve dok imamo srpski Ustav i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Uveren sam da Kosovo nikada neće postati članica UN. U ovom trenutku pet zemalja EU, kao ni Izrael, nisu priznale Kosovo - kaže ministar.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar