29°C

Beograd

HAN: Evropska unija uspela poslednjih godina da vrati Zapadni Balkan "u kolosek"!

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da je Evropska unija uspela poslednjih godina da vrati Zapadni Balkan "u kolosek", navodeći da je Unija započela pregovore o članstvu sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga sa Prištinom.

Han je u tom kontekstu u intervjuu kao primer naveo i Severnu Makedoniju za koju je rekao da je bila "na rubu propasti", ali da je uspela da stane na noge.

- Opšti zaključak je da su postignuti koraci napred. To bi, naravno, moglo da bude brže. Sledeće nedelje daćemo mišljenje o BiH koja najviše zaostaje. Važno je da naši partneri znaju da ako ispunjavaju uslove, mi ćemo takođe ispuniti naša obećanja - rekao je Han.

Prema njegovim rečima, na početku pravnog postupka za proširenje EU došlo je do nesporazuma kada je predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker izjavio da do kraja njegovog mandata u EU neće biti novih članica.

- To nije bila odluka, već konstatacija. Svako ko je upoznat sa ovim procedurama zna da je to logično, da pridruživanje nije moguće pre 2020. godine - rekao je Han.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar