25°C

Beograd

RJABKOV: Današnji sastanak sa američkim zvaničnicima samo polazna tačka! (FOTO)

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je današnji sastanak s američkim zvaničnicima bio polazna tačka za rešavanje pitanja kontrole naoružanja.

Delegacije dve države koje su predvodili Rjabkov i zamenik državnog sekretara za kontrolu naoružanja Andrea Tomson sastali su se danas u Pragu, a ruski zvaničnik je, kako prenose ruske novinske agencije, izrazio razočarenje što razgovori sa američkim kolegama nisu rezultirali nekom vrstom kalendara budućih sastanaka ili određenim planom akcija.

On je rekao i da ukupni rezultati današnjeg događaja više nisu vezani za jednokratni kontakt , i da će nakon ovoga uslediti novi razgovori.

Rusija je bila uznemirena povlačenjem SAD početkom godine iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i više puta je izrazila zabrinutost zbog Ugovora o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja (START) , još jednog ključnog sporazuma o kontroli naoružanja koji ističe 2021. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je nedavno na opasnost raspadanja međunarodnog sistema kontrole nuklearnog oružja i rekao rekao da razgovori s Vašingtonom o produženju nuklearnog sporazuma START tek treba da počnu.

Izvor:Tanjug
Foto.Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar