15°C

Beograd

ĐORĐEVIĆ I PREDSEDNIK NIGERIJE NAKON INAUGURACIJE....O saradnji dve zemlje u različitim oblastima! (FOTO)

Ministar za rad Zoran Ðorđević u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovao je inauguraciji predsednika Nigerije Muhamadua Buharia, a potom i ceremoniji obeležavanja "Dana demokratije".

Ðorđević je u Abudži razgovarao sa predsednikom Buharijem o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje u različitim oblastima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predsednik je istakao je da je Nigerija zahvalna Srbiji na pomoći koju joj je pružila i dodao da i kod njih postoji želja za unapređenjem saradnje.

-Srbija i Nigerija su prijateljske zemlje koje su uvek pružale međusobnu podršku u različitim oblastima-rekao je Buharo kome je ovo drugi predsednički mandat.

Ðorđević je preneo predsedniku Nigerije pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i čestitke za pobedu na izborima.

-Srbija je 25. maj proglasila za Dan prijateljstva sa narodima Afrike u želji da i na taj simboličan način pokažem opredeljenost za jačanje političkih, ekonomskih, prosvetnih, kulturnih i svih drugih veza sa Afrikom- kazao je on i podsetio da prijateljski odnosi Srbije i Nigerije datiraju još iz vremena SFRJ.

Srbija ceni stav Nigerije o nepriznavanju samoproglašene tzv. Republike Kosovo, rekao je Ðorđević i izrazio nadu da će se ta podrška nastaviti i u narednom periodu.

-Iako smo zadovoljni saradnjom i nivoom bilateralnih odnosa sa Nigerijom, prostor za unapređenje postoji, posebno u poljoprivredi, vojnoj i farmaceutskoj industriji i domenu investicionih projekata- kazao je on i dodao da bi u tom cilju trebalo organizovati posete i na najvišem nivou.

Projekat "Svet u Srbiji" u okviru kojeg je omogućeno i studentima iz Nigerije da studiraju u Srbiji, kako je rekao ministar, je primer otvaranja novih poglavlja u cilju unapređenja odnosa.

Vlada Srbije podržava Nigeriji u borbi protiv terorizma i pozdravlja uspehe koje je na tom polju ostvarila, kazao je ministar i podsetio da je Vlada Srbije, narodu Nigerije zbog nestašice hrane i suše 2017. godine uputila pomoć od 10 hiljada evra.

Izvor:Tanjug
foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar