6°C

Beograd

VUČIĆ: Srbija dobija 9 helikoptera, plaća sve "u dan"!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan na našu zemlju, jer je izašla iz krize i postala pouzdan partner svetskim kompanijama, poput Erbasa, od kojeg je danas preuzela prvi od devet helikoptera H145M.

Vučić je na sajmu naoružanja rekao da je ukupna vrednost devet helikoptera koje nabavljamo od Erbasa 105 miliona evra i da Srbija svoje obaveze plaća bez dana kašnjenja.

On je rekao da su helikopteri opremljeni različitom opremom i naoružanjem, te da je pet namenjeno za vojsku, a četiri za policiju.

Naručene su još tri "super pume", najbolji i najskuplji helikopteri, što je ukupno 12 Erbasovih helikoptera, rekao je Vučić i najavio da će biti još narudžbina za tu kompaniju.

- Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih imali u naoružanju vojske i policije u prethodnim decenijama. Onda vam je jasno koliko je Srbija napredovala u finansijskom smislu i koliko može opreme da obezbedi - rekao je Vučić navodeći da je to važno u budućnosti i zbog vanrednih situacija, kao i zbog boljih uslova za očuvanje integriteta i odbrane zemlje.

On je zahvalio izvršnom direktoru Erbasa što je prvi helikopter stigao na vreme i poručio da će Srbija kao odgovorna država plaćati takođe sve na vreme i imati zadovoljstvo da i dalje sarađuje sa francuskom kompanijom.

Rekao je da je sa Erbasom uspostavljena dobra saradnja, a da je posebno značajno za nas da se uključi i Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović", zbog rada sa Gazelom, sertifikata i jačanja naše dubinske strukture i mogućnosti za popravljanje i renoviranje naših helikoptera.

Za novi helikoptrer je rekao da je prava lepotica i da su građani to zaradili, a da će pomagati u poplavama, prevozu vatrogasaca, ljudi, za prevoz robe i druge namene.

- Mi ćemo ove i sledeće godine nabaviti 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, biće ukupno 21 helikopter. Imamo nešto i od ranije u policiji i vojsci - rekao je Vučić.

Poručio je direktoru Erbasa da će Srbija nastaviti da naručuje i dodao da je važno da zemlja ne ugrožava javni dug.

Predsednik kaže da će na kraju juna država imati oko 350 do 400 milona evra suficita, iako je bio očekivan minimalni deficit.

- Sa 400 miliona evra znate šta sve možemo da kupimo. Želimo dodatno Vazduhoplovni zavod "Momu Stanojlović" da osposobimo i kada podigne svoju snagu i kapacitete, onda će biti sve drugačije. A kada će "Moma" da proizvodi i delove za Erbas videćemo, samo da se mi prvo konsolidujemo - zaključio je predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar