0°C

Beograd

VULIN: Vojska Srbija postoji da rata više nikada ne bude...(FOTO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je danas da niko ne treba ni da pomisli da će srpskom narodu moći da piše istoriju i da ćemo pristajati da zlo koje prepoznaju u sebi postane naša stvarnost i da njihova laž postane naša istina.

Vulin je oficirima koji su završili Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane čestitao u ime predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i poručio im da je ponosan na svakog od njih i uveren da će oni svojim životima zaslužiti sećanje potomaka.

Ministar je istakao da je siguran da će Vojska Srbije čuvati svoju zemlju i narod, gde god on živi i traje.

Zamolio ih je da nikada ne prestanu da budu dostojni svojih predaka i da nikada ne prestanu da buduu uzor i predmet poštovanja i ljubavi svojih potomaka.

-Kada od nas veliki i moćni traže da priznajemo genocide koje nismo počinili, da pišemo istoriju kako oni misle da treba da je pišemo ili traže da čestito i časno ime svog naroda bacimo na teren dnevne politike, da se zaboravimo i samoponištimo, onda znamo koliko je vredno i veliko što smo izabrali da sami odlučujemo o sebi, da svoju istoriju pišemo sami i da o njoj govorimo onako kako je bilo- rekao je Vulin na svečanosti na Avali, kod Spomenika Neznanom junaku.

Kako je rekao, srpski narod je, i kada smo pobeđivali i kada smo gubili, i kada smo bili na pobedničkom pijedestalu, kada smo se vraćali slobodi, kada je bilo teško i strašno - bio dostojanstven, kako onda, tako i sada.

-Niko ne treba ni da pomisli da će srpskom narodu moći da piše istoriju i da ćemo pristajati da zlo koje prepoznaju u sebi postane naša stvarnost - da njihova laž postane naša istina- podvukao je Vulin, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Podsetio je da je Srbija obeležila 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i 20 godina od završetka NATO agresije, te da smo iz istorije i prošlosti naučili mnogo.

Naučili smo, kaže, u ratovima koje nismo tražili i nismo vodili svojom voljom, koje nismo izazvali - da smo ih dobijali i u njima pobeđivali zato što su narod i vojska bili jedno i zato što su vrednosti za koje smo se borili bile vrednosti svakog čoveka, koje svako može da prihvati i da razume.

-Naučili smo, posebno nakon građanskih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, da tamo gde nema srpske vojske, ni srpske države, za Srbe nema ni pravde, ni saosećanja, ni pažnje-rekao je Vulin.

Naučili smo i da samo snažna srpska država i snažna vojska, koja je u stanju da odgovori na svaki izazov, jesu dovoljan garant da ćemo trajati i živeti tamo gde smo se rodili.

-Ne tamo gde nas je neko doveo, poslao, ni tamo gde bi neko mogao o nama da govori kao o agresoru, već tamo gde smo se rodili. Bez obzira da li se tamo protežu granice države Srbije, srpski narod ima pravo da očekuje pažnju i zaštitu svoje države i svoje vojske-naglasio je ministar.

Vulin je poručio da Vojska Srbije ne postoji da bi bilo kome pretila i bilo čije detinjstvo učinila strašnim, već postoji da Srbiji niko ne bi pretio i da nijedno naše dete ne bi prekinulo svoje detinjstvo plačem i užasom rata.

-Vojska Srbije postoji da rata više nikada ne bude, a vi koji je činite, najveći ste odvraćajući faktor svakome ko misli da bi sa Srbijom trebalo da govori jezikom sile-naglasio je Vulin.

Kako je rekao, Srbija je naučila da će bez politike neutralnosti i samostalnosti morati da sluša druge - šta da kupuje, prodaje, ko su joj prijatelji, a ko neprijatelji i naučila je da samo u sebe može da se pouzda do kraja - u svoj narod i svoju vojsku.

Izvor:Tanjgu
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar