14°C

Beograd

MILAN MARINOVIĆ ZA HAPPY PORTAL: Trebalo bi naći načina da se primena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti odloži za još nekoliko meseci! (VIDEO)

Gost Happy portala bio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, gospodin Milan Marinović.

Sa novinarkom Happy portala razgovarao je o novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Da podsetimo, primena novog Zakona o zaštiti podataka je odložena za 21. avgust. Tokom razgovora, poverenik je naglasio da bi trebalo pronaći načina da se primena Zakona odloži za još nekoliko meseci.

- Ovlašćenja Poverenika su propisana u dva zakona, koja su bazična za rad poverenika. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti još kratko traje, koji će praktično od 21. avgusta biti zamenjen već Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je stupio na snagu, ali je njegova primena odložena. Novi Zakon ima dosta nedoumica, nekih nerešenih sfera, pitanja u kojim je segmentima primenjiv, a u kojima ne... tako da ne bi bilo loše da se njegova primena odloži za još nekoliko meseci ili da se pristupi njegovim izmenima, što nije baš popularno! - poručio je Marinović.

Koje su to glavne zamerke novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti?

- U novom Zakonu ima nekih apsurdnih situacija. Trebalo je neke detalje doraditi. Imamo apsurdnu situaciju, poverenik je sada nadležen da propiše kriterijume za sertifikaciju i akreditaciju, po kojima treba da postupaju oni koji su akreditovani, koji treba da budu akreditovani i koji izdaju sertifikate, međutim, poverenik je dobio i nadležnost da on vrši akreditaciju i sertifikaciju. Dolazimo u apsurnu situaciju, da poverenik to treba da radi pored već postojećeg Biroa za akreditaciju, a osim toga on treba da propiše kriterijum sam za sebe! Neke oblasti, kao što su video nadzor, nisu regulisane. - objasnio je Marinović.

Novi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je istakao da će raditi drugačije od svoga prethodnika, ne aposolutno drugačije, ali u nekim segmentima svakako.

Intervju u celosti možete pogledati u videu ispod:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar