20°C

Beograd

SUDAN NA ULICAMA: Protesti za reforme i pravosuđa!

Hiljade Sudanaca okupilo se danas u glavnom gradu Kartumu na najvećem protestu od kada je saoptšten sastav nove vlade te zemlje.

Protestanti zahtevaju da se šef pravosuđa i javni tužilac uklone sa svojih pozicija zbog navodnih veza sa svrgnutim predsednikom Omarom al Baširom.

Snage za proglašenje slobode i promenu krovna koalicija koja predstavlja demonstrante pozvala je na "marš od million ljudi" kako bi izvršili pritisak na zajedničku vladu predstavnika demonstranata i generala da imenuju kompetentne i politički nepristrasne sudije.

Generali su prethodno odbacili nominacije koje su predložili demonstranti za dve najviše sudske pozicije u Sudanu.

I aktuelnog šefa pravosuđa i javnog tužioca imenovalo je vojno veće koje je preuzelo vlast nakon što je al Bašir svrgnut u aprilu.

- Ovi skupovi se u osnovi obraćaju vojnim članovima unutar vlade, jer ti članovi ne dele iste stavove kao sudanski revolucionari - rekao je Raša Avad, sudanski novinar.

On je dodao da je današnji protest važan korak ka ;korak ka restrukturiranju pravosudnog sistema "kako bismo mogli da krenemo u period tranzicije u kojem će lideri starog režima, kao i oni koji su odgovorni za masakr demonstranata nakon Baširovog zbacivanja mogli biti procesuirani".

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Imenovanje novog šefa pravosuđa i javnog tužioca revolucionarni je zahtev".

- Pravosudne i pravne reforme trebale bi da budu glavni prioritet tokom prelaznog perioda, međutim, videli smo nedostatak akcije dela vlade da imenuje novog šefa pravosuđa i novog generalnog tužioca - rekao je lider Sudanskog udruženja sindikata, Ahmed Rabi.

Vlada koja se sastoji od pet članova vojske i šest civila vladaće Sudanom tri godine.

Sudan je bio u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da svrgnu s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilima.

- Sudanska revolucija nema za cilj samo promenu predsednika ili dovođenje novih ministara, već je cilj restrukturiranje sudanske države. Dakle, nelogično je da zvaničnici iz starog režima budu iznad civilne države i sudskih aparata - rekao je Rabi.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva