-1°C

Beograd

RAZLOG RUSIJA: Ukrajina neće biti na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope!

Nova delegacija Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope zvanično je odbila da učestvuje na jesenjem zasedanju ove organizacije zbog povratka Rusije.

Ipak, oni će nastaviti konsultacije sa partnerima u Skupštini, saopštila je ukrajinska delegacija, prenose svetski mediji.

Prema pravilima Skupštine, da bi učestvovale na zasedanju, delegacije moraju da dostave dokumenta nedelju dana pre početka sednice. Ponekad se prave izuzeci, ali se dokumenti očekuju tačno sedam dana pre otvaranja sledeće sesije.

"Delegacija Vrhovne rade u PS SE izjavljuje da odbija da preda mandate novoj ukrajinskoj delegaciji na odobrenje tokom jesenjeg dela zasedanja PS SE od 30. septembra do 4. oktobra 2019. To će biti način reagovanja Ukrajine na povratak Ruske Federacije u salu za sednice PS SE, bez ispunjavanja zahteva skupštinskih rezolucija, koje su odobrene kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu", citirala je saopštenje predsedavajuća nove ukrajinske delegacije Liza Jasko na svojoj stranici na Fejsbuku.

U dokumentu se napominje da će ukrajinska delegacija u PS SE održavati konsultacije sa partnerima u Skupštini s ciljem pronalaženja zajedničkih pristupa i rešenja koja bi omogućila da se "Parlamentarnoj skupštini vrati reputacija važnog modela demokratije, vladavine zakona i zaštite ljudskih prava i sloboda u Evropi".

Ukrajinska delegacija apelovala je na delegacije država-članica Saveta Evrope da održe proširene konsultacije u vezi sa posledicama bezuslovnog povratka Rusije u PS SE i razviju efikasne mehanizme odgovornosti za "države koje narušavaju Statut Saveta Evrope i norme međunarodnog prava".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope u junu ove godine u potpunosti je potvrdila mandate ruskoj delegaciji. Bivši šef ukrajinske delegacije u PS SE Vladimir Arjev izjavio je da Ukrajina napušta zasedanje Skupštine. Kasnije se ispostavilo da je jedan predstavnik delegacije ostao u Skupštini, a "bojkot" rada PS SE trajao je dan i po.

Izvor. b92.net
Foto: Arhiva

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad