5°C

Beograd

SUPRUGA PREDSEDNIKA TURSKE SA MINISTROM TRIVANOM: Prisustvovala projektu AMBASADE TURSKE u našoj zemlji1

Supruga predsednika Turske Emina Erdogan prisustvovala je danas u Beogradu, zajedno sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom, predstavljanju projekta “Nulti otpad”, koji je pokrenula Ambasada Turske u našoj zemlji.

Emina Erdogan je istakla da je srećna što se nalazi u prijateljskoj Srbiji i što može da prense najiskrenije pozdrave turskog naroda.

Ona je čestitala ambasadi Turske na pokreatnju projekta koji je, kaže, deo diplomatske misije.

- Smatram da je pitanje životne sredine takođe jedan deo diplomatske misije. Od velike je važnosti da razvijamo i gradimo svet koji predstavlja naše zajedničko nasleđe i da pomažemo jedni drugima-, rekla je Erdoganova.

Ministarstvu zaštite životne sredine zahvalila je na podršci koju su pružili projektu, istakavši da želi da to bude primer svima u ispunjavanju naših obaveza prema prirodi.

Ona je navela da se očekuje da će globalno zagrevanje 2050. godine preći 1,5 stepeni, a to, kako kaže, predviđa scenario sveta punog klimatskih katastrofa, migracija, nestašice, siromaštva i sukoba.

Stoga, poručila je, treba da imamo svest o tome da svi zajedno činimo porodicu koja treba da stane u zaštitu životne sredine.

- Ulažemo velike napore da probudimo svest o životnoj kulturi i projektu “Nula otpada” i kod svoje dece. Kao stub ove inicijative, početkom 2019. godine počeli smo da naplaćujemo plastične kese u prodavnicama i tržnim centrima, koje su ranije bile besplatne. U vrlo kratkom periodu, upotreba plastičnih kesa je smanjena za 80 odsto, a ljudi su stekli naviku nošenja platnene torbe sa sobom-, rekla je Erdogan.

Prema njenim rečima, cilj je da se u 2020. godini proširi pokret “Nula otpada” širom zemlje do 45 odsto, a do 2023. godine do 100 odsto.

Erdogan je navela da o lepoj budućnosti možemo razgovarati samo ukoliko iza sebe ostavimo svet čiste vode, zemlje i vazduha, i neistrošenih resursa.

“Iz tog razloga moramo svim silama raditi na produženju života”, istakla je prva dama Turske i izrazila želju da se ekološka solidarnost Srbije i Turske nastavi.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izrazio je nadu da će ponovni susret dvojice predsednika Srbije i Turske i ovog puta proteći bar onoliko dobro koliko je to bilo do sad i dodao da zahvaljujući njima odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji.

Trivan je napomenuo da prostora za saradnju između Srbije i Turske još ima, naročito u oblasti zaštite životne sredine.

“Vama lično i Turskoj želim da čestitam na naporima koje činite da bi životna sredina dobila značajno mesto”, rekao je Trivan.

Ministar je kazao da Srbija ima dva prioriteta, da pročisti vode i da se očisti od čvrstog komunalnog otpada.

tanjug.rs
Foto:

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar