15°C

Beograd

PROROKOVIĆ: Ako ne uspe ukidanje Srpske liste, neuspeh će pripisati Haradinaju!

Eventualno proglašavanje Srpske liste neustavnom bi bilo politička odluka Prištine, ističe Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i navodi da su se pojedinci u Prištini tu inicijativu pripisali Ramušu Haradinaju i da je to njegov pokušaj da se politički održi u životu.

- Tako da će verovatno i neuspeh pripisati Haradinaju, opraće ruke i reči će da nemaju ništa s tim - kaže Proroković.

On pretpostavlja da je potencijalnom premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju dovoljno da ima jednog poslanika od deset, koliko je rezervisano za Srbe, a koje je osvojila Srpska lista, da bi mogao da ga izabere za ministra.

- Ako mu to ne uspe, možda će ići na proglašavanje Srpsku listu za neustavnom - objašnjava Proroković.

Upitan zašto međunarodna zajednica ne reaguje, Proroković kaže da oni uopšte neće u ovo da se mešaju i da će nastaviti da ćute zato što će tako dokazivati da pravni sistem na tzv. Kosovu funkcioniše.

- Da li je nešto neustavno delovanje ili nije, stvar je političke ocene Prištine, a ne činjenica - navodi Proroković,

- Postoji Ustavni sud, donosi odluke, to znači da je njihov projekat uspostavljanja institucija u Prištini uspeo i što se njih tiče - stvar je rešena - kaže Proroković i dodaje da u međunarodnoj zajednici postoji delimična nezainteresovanost za kosovsko pitanje.

Prema njegovim rečima, bledi zainteresovanost međunarodne zajednice za naš region.

- Kada gledate naše medije ne stičete takav utisak zato što je svaki dan nešto o Kosovu preneto, a da je izjavljeno bilo gde u svetu, ali kada gledate iz ugla zapadnih medija i zapadnih institucija, te zainteresovanosti, da se oni na dnevnom nivou bave Kosovom, nema i otuda mnogo zakasnelih reakcija prethodnih meseci - smatra on.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar