15°C

Beograd

HAN UPOZORAVA: Ukoliko EU ne reaguje, preti opasnost!

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da Evropskoj uniji, ako ne uputi jasan signal odlukom o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, preti gubitak uticaja na Zapadnom Balkanu.

Han je rekao da se, po ovom pitanju, nada da će razum pobediti.

- Ako nakon dva odlaganja jasan signal ne bude upućen danas, ili najkasnije na Savetu EU u četvrtak, ne smemo se čuditi ako na Balkanu više ne budemo imali uticaja - upozorio je on.

To, kako podvlači, ne može biti u evropskom interesu.

Han je naglasio da se radi o "dvorištu EU" i kritikovao pojedine članice Unije.

- Mnogi govore o delotvornosti u svetskoj politici, snažnoj Evropi. Međutim, ako ne možemo da funkcionišemo u neposrednom susedstvu, ne moramo ni postavljati pitanje za globalnim delovanjem - istakao je on.

Francuska se protivi početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i kritikuje proces proširenja u celini, a Holandija se protivi pregovorima sa Albanijom.

- Da bi mogli delovati proaktivno, a ne samo reagovati na nešto, neophodno je razmišljati o većinskom principu - kazao je, s tim u vezi, Han.

- Ukoliko evropske države u celini žele da budu međunarodni igrač onda je prvi izazov da najpre kod kuće reše svoja pitanja, a kod kuće u ovom slučaju znači Balkan - naglasio je Han.

Izvor: Tanjug
Foto: twitter/JHahnEU

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar