18°C

Beograd

VUČIĆ:  Zabrinut sam zbog potencijalne eskalacije sukoba u regionu, naša zemlja mora da se naoružava!

Zabrinut sam zbog potencijalne eskalacije sukoba u regionu, ali radimo da do toga ne dođe, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da naša zemlja mora da se naoružava, jer to rade sve zemlje oko nas.

- Ja sam uvek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u reigonu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Severnom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas - rekao je Vučić gostujući na Prvoj.

Kaže da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

- Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere trži Crna Gora i sve to pratimo - rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da ne možemo da pratimo Rumuniju po novcu kada je reč o naoružavanju niti da kupujemo sistem koje oni kupuju, ali da mozemo zemlje poput Bugarske i Mađarske.

- Morate da razmišljate o radarsko - elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svetu - više nema jednog policajca u svetu, a ima mnogo igrača - rekao je Vučić i podsetio na izreku bolje biti godzila nego bambi.

Kazao je da je ranije bila jedna godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim delovima sveta i da su pored SAD, Kine i Rusije, tu i Indija, Turska, afričke zemlje, Japan, Indokina...

- Svi brinu o sebi i znaju da više nema jedinstva, kao što ga je bilo kada je 19 zemalja napalo Srbiju i svi gledaju kako da se zaštite. Da li će to biti izvor sukoba u budućnosti... Ne smemo da budemo slabi, jer će uvek neko naći ''lajbnicov razlog'' ako smo lak plen. Ne smemo da budemo bambi i zato se ekonomski slažimo - naglasio je Vučić.

"Vratili smo kosovsko pitanje na velika vrata"

Predsednik Srbije je rekao da smo uspeli da vratimo kosovsko pitanje na velika vrata kada je za mnoge to pitanje već bilo završeno

- Niko nam nikada nije nudio razgraničenje, na žalost, jer je za njih Kosovo celovito i nezavisno od Srbije - rekao je Vučić, dodavši da se svi u regionu naoružavaju, a da Srbija danas mnogo novca izdvaja za vojsku.

"Dve infekcije"

Predsednik Srbije je istakao i da su "Albance pogodile dve infekcije".

- To što je Srpska lista osvojila toliki broj glasova na Kosovu i Metohiji, to je toliko infektivno delovalo na njih. A druga infekcija odnosi se na njihove računice da li da ubace i Pacolijevu stranku - rekao je.

Vučić se osvrnuo i na jučerašnju posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, koji, prema njegovim rečima, nije mogao da prepozna Beograd.

- Toliko je grad lepši, toliko ima lepših fasada, a od one močvare imamo sad Beograd na vodi - istakao je predsednik Vučić.

Izvor: B92
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar