°C

Beograd

VLADIMIR BILČIK POSLE IMENOVANJA: Budućnost Srbije je u EU!

Povodom imenovanja na mesto izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da budućnost Srbije vidi u EU i da će u svom radu biti posvećen napretku države na tom putu.

- Ovo je važno vreme za proširenje EU i za EU budućnost države koja je značajan politički i ekonomski pratner EU na Zapadnom Balkanu - izjavio je Bilčik.

Evropski parlamentarac slovačke liberalno konzervativne partije ”Zajedno”, članice grupe Evropske narodne partije, kaže da se od izbora u Evropski parlament maja 2019. godine aktivno zalagao za podršku procesu EU proširenja.

Pored izvestioca za Srbiju, Bilčik predsedava i Delegacijom EP za odnose sa Crnom Gorom.

- Želeo bih da iskoristim svoje znanje i političku energiju kako bih podržao aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu. Spreman sam da radim sa obema državama u ostvarivanju njihovih napora na putu ka EU članstvu - kaže Bilčik.

On dodaje da je kao poslanik koji dolazi iz Slovačke svesan i kompleksnosti pristupnih pregovora i važnosti unutrašnji reformi u zemljama kandidatima.

- U ime Evropskog parlamenta očekujem saradnju sa našimpolitičkim partnerima u Beogradu i širom Srbije - poručuje Bilčik.

Povodom izbora Vladimira Bilčika za novog izvestioca za Srbiju, bivši izvestilac Dejvid Mekalister kaže da je ubeđen da će njegov naslednik biti odličan izvestilac.

- Dok Srbija nastavlja svoje reformske napore i put ka evropskim integracijima novi izvestilac će imati ključnu ulogu u odnosima EU i Srbije - kaže Mekalsiter.

Nekadašnji predsedavajući Delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Eduard Kukan naglašava da je Srbija ključna zemlja u procesu EU integracija.

- Evropski parlement bi trebalo da pažljivo prati politička dešavanja u Srbiji. Drago mi je što je Vlado Bilčik dobio poziciju izvestioca. Lično ga poznajem i siguran sam u njegovu kompetentnost - zaključio je Kukan.

Izvor: Tanjug
Foto: politologijauk/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar