15°C

Beograd

JOŠ JEDNA ZNAČAJNA TEMA I ZA EVROPU: Ali i za zemlje kandidate i one koje žele da postanu kandidati! (FOTO)

Najavljena, još nedefinisana reforma pristupnog procesa koju su pominjali nekoliko zemalja članica EU, pre svih Francuska, tema je značajna i za Evropu i za zemlje kandidate i za one koji žele da postanu kandidati, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara o reformi unutra EU, rekla da je Srbija otvorila skoro polovinu poglavlja, da se intenzivno radi na privremenom zatvaranju nekih poglavlja i da je Srbija duboko u tom procesu.

- Kakva god reforma da bude ona se neće suštinski odraziti na ono što je evropski put Srbije. On i sada već nije brz. Pitanje je samo da li može da bude sporiji ili će se nastaviti istom dinamikom, dok se ne razreše ove nedoumice u samoj EU - navela je Joksimović na štandu Ministarstva za evropske integracije na Sajmu knjiga.

Naglasila je da građani imaju pravo da budu i razočarani, da se nekada nepravedno dugo nešto čeka, da naravno tu ima dosta i političkih razloga, ali da se generalno naš put ka EU ne dovodi u pitanje.

- Mislim da je to važno. Kad uđete u neki proces šta god to bilo u životu a posebno odgovorne vlade u ovakvoj strateškoj viziji vi ne možete da menjate politiku od danas do sutra. Nadam se da Evropa i EU neće menjati politiku od danas do sutra - naglasila je Joksimović.

Podsetila je na ono što je tokom posete Srbiji u julu rekao francuski predsednik Emanule Makronbiju koje se, kaže, svi dobro sećaju.

- Predsednik Makron je ovde prvi put u Srbiji rekao da proces reformi EU i unutrašnje promene mogu da idu paralelno sa procesom proširenja. Ja mislim da je važno podsetiti na ono što je rečeno - rekla je Joksimović.

Istakla je da je Srbija "duboko pristupajuća" zemlja i navela da se u medijima često govori o procesu pridruživanja.

Dodala je da Srbija nije u procesu pridruživanja, nego u procesu pristupanja.

- Zato su Severna Makedonija i Albanija sada razočarane, jer nisu dobile datum za početak pregovora, jer kada otvorite zvanične pregovore i počnete da otvarate poglavlja vi ste pristupajuća zemlja. Dakle, prema tome Srbija je otvorila skoro polovinu poglavlja, radimo intenzivno na privremenom zatvaranju nekih poglavlja - poručila je Joksimović.

Izvor: Tanjug
Foto:
Twitter/goranmilojevic9

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar