12°C

Beograd

ANA BRNABIĆ: Srbija ima kvalitet i potencijal!

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Hangdžou, nakon obilaska kompanije “Alilbaba”, da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko Ali peja (“Alipay”), platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu, koju je kreirala “Alibaba grupa”.

Reč je o platform za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

- Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa ''Ali pejom'' za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji - rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Ona je navela da su u toku razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Oni idu dobro, razgovaraju sa jednom komercijalnom bankom i očekujem da ćemo to brzo završiti - rekla je Brnabić.

Dodala je da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

- Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe - rekla je premijerka.

Podsetila je da je Srbija sada, zahvaljujući izmenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evopri za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

- Neka počnu malo i videće da imamo kvalitet i potencijal, a svako ko je do sada uložio u Srbiju, odlučio je da se dalje razvija. Porez koji se plaća na protif za intelektualnu svojinu razvijenu u Srbiju samo tri odsto, Zato mislim da smo najbolji mogući partner za ovakve kompanije - rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog posete kompanijama u kineskoj provinciji Ðedžong, koja je u Kini poznata kao provincija čiji se ekonomski razvoj zasniva upravo na digitalnoj ekonomiji.

Navela je da je to jedan od najbogatijih regiona Kine, da čak 41,5 odsto BDP-a u ovom regionu dolazi od digitalne ekonomije, kao i da je to jedna od šest pilot zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

- Nema boljeg mesta, možda čak ni na svetu, da vidimo napredne tehlogogije i razgovaramo sa potencijalnim partnerima o investicijama u Srbiju - rekla je Brnabić novinarima.

Primetila je i da su kompanije koje je danas obišla osnovane pre samo dve decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije može is vet da se te promeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.

- Ovo sve pokazuje koliko Srbija potencijala ima i koliko može brzo da trči, posebno ako uspemo da napravimo ovakva partnerstva. Onda pričamo o potpuno drugacicjoj zemlji za sedam do 10 godina - rekla je Brnabić.

Upitana koji bi od sistema koji je danas video u Kini, volela da vidi u Srbiji, odgovorila je kratko - sve.

- Sve sisteme bih volela i trudiću se da sve od ovoga imamo u Srbiji. I ne samo da imamo sve u Srbiji, već je moja želja da Srbija bude evropski centar za ove softvere, virtuelne platforme, klaud sisteme, da sve to za Evropu bude u Srbiji - zaključila je Brnabić.

Izvor: tanjug.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar