12°C

Beograd

OTVORENO PISMO EVROPSKOJ UNIJI: Zapadni Balkan je "luk geopolitičke nestabilnosti"!

Na jugu Evropske unije formiran je "luk geopolitičke nestabilnosti" i ne smemo dozvoliti da se proširi, navelo je u otvorenom pismu Evropskoj uniji deset bivših šefova diplomatije.

U pismu, koje su potpisali bivši ministri spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel, Austrije Karin Knajsl, Grčke Nikos Kocijas, Kipra Joanis Kasoulides, Bugarske Kristijan Vigenin , Hrvatske Vesna Pusić, Severne Makedonije Nikola Poposki, Albanije Ditmir Bušati, Crne Gore Igor Lukšić i nekadašnje SR Jugoslavije Goran Svilanović, navodi se da su stabilnost, demokratija i prosperitet u jugoistočnoj Evropi direktno povezani s konsolidacijom evropskog projekta i kompletiranjem ujedinjenja kontinenta pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana, prenosi briselski portal Euroaktiv.

U pismu se navodi da je uporno protivljenje otvaranju pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, uprkos preporuci Evropske komisije i volji ogromne većine zemalja članica i Evropskog parlamenta, dovelo u opasnost preostali uticaj EU na njen prag.

- To je strateška greška koja pomaže da se konsoliduje status kvo na Zapadnom Balkanu i inercija EU na sve neurednijoj geopolitičkoj mapi. Obaveza EU je da doprinese stabilnosti i bezbednosti jugoistočne Evrope. Zbog toga bi pristupanje Zapadnog Balkana EU trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom - navodi se u pismu.

Dodaje se i da protivljenje započinjanju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom podriva autoritet EU i njen kredibilitet, kao i da za region poput Zapadnog Balkana koji se bori sa pojača vladavinu prava, pristupni proces ka EU ostaje neophodan.

- Međutim, psihološki uticaj takvih razgovora i transformativni efekti važni su za osećaj ovih zemalja da su usidrene u EU. I iznad svega, to je pitanje poverenja - 2003. godine, na samitu u Solunu, lideri EU obećali su članstvo tim zemljama - navodi se u pismu.

Šefovi diplomatija ukazali su i na to da je proces pridruživanja na Zapadnom Balkanu istovremeno i proces izgradnje države, te da je na isti način to i stabilan proces za ceo region.

- EU bi trebalo da preuzme odgovornost tako što će delovati strateški. Krajnje je vreme da EU kreativno pregleda i da uvidi svoju ulogu u novom međunarodnom okruženju kako bi u tom okruženju delovala nezavisno i poboljšala svoje spoljne politike i odbrambene sposobnosti - naveli su šefovi diplomatija.

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar