19°C

Beograd

NEMAČKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA PORUČIO: Razmena teritorija ili promene granica ne bi doprineli stabilnosti u regionu!

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da se Nemačka zalaže da uskoro počnu pregovori Beograda i Prištine na inicijativu Evropske unije, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, koji bi omogućio približavanje EU.

Mas je u intervjuu za Dojče vele ponovio stav Berlina da razmena teritorija ili promene granica ne bi doprineli stabilnosti u regionu.

Upitan kako vidi "alternative EU integracijama", poput mini Šengena, norveškog modela, Mas je rekao da Nemačka ne vidi nikakvu alternativu pristupnom procesu.

- Ne vidimo nikakvu alternativu, ako želimo i dalje da pružamo podsticaje ozbiljnim i održivim reformama, poput onih koji se odnose na sektor pravne države. Pitanje može li se trenutni proces poboljšati, prema mom mišljenju, jeste jedno sasvim drugo pitanje - naveo je Mas.

On je dodao da od jačanja dobrosusedskih odnosa i ekonomske saradnje profitiraju sve zemlje Zapadnog Balkana i da ti procesi jačaju kompletan region.

Mas je istakao i da je za Nemačku više nego jasno da su zemlje Zapadnog Balkana deo Evrope.

- Njihova budućnost bi trebalo da bude unutar Evropske unije - rekao je Mas.

On je pred odlazak u posetu Severnoj Makedoniji rekao da je, posle neuspeha Skoplja i Tirane da dobiju datum za početak pregovora, važno da te dve zemlje bez zastoja nastave reformske procese i da pokažu napretke na tom putu.

Mas je rekao i da Nemačka, uprkos nekim razlikama u mišljenju, želi konstruktivnu saradnju s Rusijom i da razume koliko je važno održavanje dobrih odnosa i negovanje prisnih kulturnih veza.

- To se ne kosi s članstvom u Evropskoj uniji - rekao je Mas u intervujuu za Dojče vele.

On kaže da Evropska unija predstavlja život u slobodi, bezbednosti i relativnom blagostanju i da niko ne može da ponudi sličan model.

Podseća da je EU u regionu prisutna svojim milijardama pomoći i brojnim savetodavnim instrumentima i da je daleko najvažniji donator, a da se samo Nemačka dodatno na bilateralnom nivou godišnje angažuje sumom koja doseže trocifreni milionski nivo.

Izvor: Tanjug
Foto: Heiko Maas/Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar