18°C

Beograd

OGLASIO SE NAČELNIK UPRAVE ZA ANALITIKU BIA: Ruski obaveštajac je VAN SRBIJE!

RUSIJA, SRBIJA I POTENCIJALNA ŠPIJUNSKA AFERA: Šta znamo do sada?

Ruski obaveštajac Georgij Kleban sa snimka je sada van Srbije, rekao je večeras Relja Željski, načelnik Uprave za analitiku BIA.

Željski je potvrdio i da domaće bezbednosne službe znaju identitet osobe nazvane "visokim zvaničnikom sa oficirskim činom", kao i šta je bio predmet trgovine, ali nije želeo da o tome govori, jer se time zadire u "osetljivu teritoriju operativnog prikupljanja i analiziranja podataka".

BIA je ranije danas potvrdila da je snimak autentičan. Željski je rekao da su scene koje se vide na snimku “česte u obaveštajnim krugovima” i da domaće obaveštajne službe sklapaju mozaik sa svim detaljima u vezi sa njim.

- Ovo je veoma realna situacija i začudili biste se koliko često se ona dešava na ulicama Beograda i drugih gradova sveta - rekao je Željski, dodavši da scene grljenja agenta sa snimka "nisu neočekivane niti spektakularne".

Načelnik Uprave za analitiku BIA naveo je i da bezbednosne službe sagledavaju sve aspekte ovog slučaja, da je vrh države o svemu obavešten i da će javnosti sve biti mnogo jasnije sutra nakon sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Dosta znamo o ovom slučaju, i ne samo o njemu - naveo je Željski.

- Ruski obaveštajac se ponaša prirodno na ovom snimku, a trenutno je van teritorije Srbije. Ovakvi odnosi mogu da izgledaju ovako, a obaveštajci mogu da budu veoma maštoviti. Ovo je jedan u nizu načina na koji rade pripadnici obaveštajnih struktura i njihovih agenturnih pozicija, da ih tako nazovemo - istakao je.

Željski ističe i da ne treba steći utisak da na području Srbije deluje samo ruska obaveštajna služba, jer je on pogrešan, niti da je to “usamljen slučaj”.

- Naprotiv, na teritoriji Srbije, iako to zvuči kao teorija zavere, trenutno deluje veliki broj obaveštajno-bezbednosnih sistema, kako najmoćnijih zemalja sveta, poput SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije i Kine, tako i zemalja iz okruženja poput Hrvatske i Albanije, ali se tu ne završava taj spisak. Mi smo zemlja koja se nalazi u veoma specifičnom trenutku, u veoma teškim okolnostima, a naše državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem pod velikim je pritiskom da odustane od određenih strateških pravaca i kursa koje je zauzelo - kaže Željski.

OZBILJNA SITUACIJA ZA DRŽAVNI VRH: Predsednik Vučić pred teškom odlukom!

Izvor: B92
Youtube/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar