4°C

Beograd

Photo: instagram

Izvor: Tanjug

VUČIĆ IZ DAVOSA Srbija neće biti lak plen, zato kupuje odbrambeno oružje (VIDEO)

Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen, odgovor je predsednika Aleksandra Vučića na primedbe i pitanja koja su mu, kako je preneo novinarima u Davosu, upućene na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana".

- Bile su primedbe na račun Srbje, a najveća primedba je bila zašto se naoruzavamo i kupujemo oružje od Rusije. Moj odgovor je bio prilično snažna i uverljiv. Rekao sam da mi kupujemo samo odbrambeno oružje i da ne kupujemo ofanzivna sredstva, i ni blizu koliko svi drugi kupuju ofanzivna sredstva. Sa druge strane, iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S300/400, da to nismo uradili.

Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da ne može zbog pravila "četam haus" pravila ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao.

Kaže da svakako hoćemo da budemo u situaciji da možemo da zaštitimo svoju zemlju i da ne budemo lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili.

- Kažite nam koja je zadnja odluka o Zapadnom Balkanu i, ako je pozitivna, spremni smo još više da radimo na reformama - poručio je predsednik Srbije EU u vezi politike proširenja.


POHVALE ZA SRPSKU EKONOMIJU

Na panelima i sastancima u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu nije se mogla čuti nijedna primedba na račun srpske ekonomije, već samo pohvale, preneo je novinarima predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić ističe da, za razliku od političkog panela o Zapadnom Balkanu, na kojima je bilo primedbi upućenih na račun naše zemlje, zbog nabavke naoružanja, premda defanzivnog, da su na ekonomskom panelu svi čestitali Srbiji.

Kaže da su napredak srpske ekonomije pohvalili predstavnici Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i da je i i sam direktor EBRD Suma Čakrabarti rekao da je prethodna godina bila rekordna za Srbiju i da je naša zemlja potrošila više od 500 miliona evra za projekte.


Vučić je, na pitanje novinara Blumberga, u Davosu, da li očekuje napredak po pitanju proširenja EU, rekao da ono što može da kaže to je da je i na ovom skupu glavna pažnja bila na otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što Srbija podržava i nada se da će uslediti do kraja maja na zagrebačkom samitu.

- Mislim da postoji nešto više od samog ispunjavanja birokratskih uslova, a to je strateški plan budućnosti regiona. Pitanje je gde nas vide - kao članice EU ili ne? Dobro bi bilo da to znamo - objasnio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema alternativu, ali je dobro da zna poziciju EU i vidi da li nam je potrebna diverzifikacija izvora investicija, kao i ekonomske saradnje.

Vučić je podvukao da je regionu potreban signal EU. Kazao je da je imao šansu na skupu u Davosu da razgovara sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je dobio dobre signale. Razgovarao je i sa mnogim premijerima i misli da su spremni da nas slušaju i čuju naše mišljenje, ali će konačnu procenu o izgledima za budućnost moći da da tek kada bude razgovarao sa svim predstavnicima članica EU.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti