4°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: Tanjug

GRENEL U PRIŠTINI Nema roka, nemamo ideje, imamo moć... (VIDEO)

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel, porucio je danas u Prištini da nema i da nikada nije ni bilo roka za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine, za koji je, kako je rekao, neophodan kompromis svih.

- Svi moraju da prave kompromise. Mi nemamo nikakve ideje, samo imamo moć da okupljamo na dijalog. Nisam došao sa nekom konkretnom predstavom o tome šta bi strane u dijalogu trebalo da rade, ali ću ih gurati napred i govoriti im da ne gledaju u prošlost, već u budućnost - rekao je Grenel za prištinsku Gazetu Expres.

Želi, kaže, da vidi kako partneri SAD na tzv. Kosovu i u Srbiji ostavljaju političke podele po strani i rade na rastu ekonomije u interesu građana.

- Nikada nije postojalo vremensko ograničenje za postizanje sporazuma - kratko je rekao američki diplomata.

Podsetio je da je u Prištinu došao nakon uspešnih pregovora koji su rezultirali "deblokadom vazdušnog prostora koji će sada omogućiti letove na relaciji Priština-Beograd, posle 21 godine". To su, kazao je tražile "poslovne zajednice" i u Beogradu i u Prištini.

Upitan šta je glavni razlog njegovog dolaska u Prištinu, Grenel je rekao da je to uspeh postignut u pregovorima o obnavljanju letova na relaciji Beograd - Priština i obrnuto.

- To je veoma važno, jer nam je takva ideja stigla iz poslovne zajednice u Srbiji i na Kosovu. Poslovni lideri na Kosovu to zahtevaju. Ne znam da li su mediji o tome izveštavali, jer smo skloni fokusiranju samo na političke sukobe. Jedna takva ideja potekla je iz dve poslovne zajednice. A svrha moje posete ovde je da upoznam veliki broj preduzeća ovde na Kosovu i u Srbiji. Želim da čujem šta je su njihove nove ideje, šta dalje da radimo. Šta još možemo učiniti da se pokrenu elektrane i velika industrija - naveo je.

Grenel je rekao i da je zainteresovan da ubedi privrednike iz SAD i Evrope da investiraju u region, ali je istovremeno rekao da se "međunarodna poslovna zajednica i dalje plaši situacije na Kosovu i u Srbiji".

Na pitanje da li je moguće da dijalog Beograda i Prištine bude pokrenut sa Aljbinom Kurtijem kao kosovskim premijerom, Grenel je rekao da je siguran da je moguće i da je spreman da sarađuje sa svima.

- Radićemo sa svima. Ne zanima me uključivanje u politička pitanja. Na neki način, politički sukobi su problem već neko vreme. Ono što me zanima i što predsednika Trampa zanima je kako pronaći rešenja za pokretanje ekonomskog razvoja. Pokušali smo da vladini službenici utiču na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Kako bi moglo zaposliti nove ljude i dati im nadu - rekao je.

Ono što je, kako je kazao, čuo od američkih i evropskih privrednika u regionu je da oni žele da dođu ovde, ali da misle da ovde postoji sukob.

- Dakle, bilo da je sukob ili ne, ljudi se plaše i to moramo prevazići. Ono što pokušavam je da ubedim industrije i preduzeća da dođu ovde. Ne brinem se za političke sukobe. Realnost je da evropske vlade imaju burne diskusije o stvaranju vlada - kazao je i dodao da se to dešava i u državama poput Velike Britanije ili Nemačke.

Reč je o zemljama sa naprednim demokratijama u kojima je takođe bilo takvih situacija.

- Ne brinem zbog toga, mislim da i građani ne bi trebalo da budu zabrinuti. Mislim da bi i građani i političari trebalo da budu zabrinuti zbog novih radnih mesta i ekonomskog razvoja. Mladi žele posao, a ne političke sukobe - rekao je Grenel.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar