4°C

Beograd

Photo: Instagram/Printscreen

Izvor: Telegraf.rs

VUČIĆ GRENELU: Ne prihvatam jednačenje taksi i povlačenja priznanja!

Iako imamo različite stavove po pitanju KiM, zahvalan sam Grenelu što je na racionalan način razumeo potrebe Srbije - rekao je predsednik Vučić posle sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, sastao se u Predsedništvu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle sastanka, oni su izneli detalje razgovora, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Predsednik Srbije rekao je da "nema lakih razgovora, ali je zahvalan Grenelu što je na racionalan način razumeo potrebe Srbije, šta je to što naši građani žele da vide, a ne da budu ponižavani kako je to bilo u nekim ranijim vremenima".

- Izneo sam sve probleme koje imamo od uvođenja taksi na srpsku robu na KiM, izgubili smo 435 miliona evra. To je nanelo veliku štetu i ljudima u Prištini, koliko i nama u Beogradu. Zahvalan sam Grenelu što je dobro razumeo koliko je bitno prevazilaziti barijere - izjavio je Vučić.

- Mi smo Prištini više puta nudili dogovor, pauzu u našoj kampanji za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukoliko oni povuku takse, ali oni to nisu želeli da čuju - otkrio je predsednik Srbije.

On je poručio američkom diplomati da "ne prihvata znak jednakosti između nelegalno uvedenih taksi na srpsku robu na KiM i povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova".

- Imamo državni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, koji se razlikuje od stava Sjedinjenih Američkih Država i Prištine. Oni žele što više priznanja, mi ne želimo i naš posao je da radimo na tome. Za mene to nije isto, jer su takse uvedene bez ikakvog razloga. Ne može da bude tante za kukuriku, kako se to u našem narodu kaže, nego mora tante za tante - rekao je Vučić.

- Ponovio sam i Grenelu da smo mi imali stari predlog koji je bio fer, da napravimo pauzu, da Priština ukine takse, a mi da zaustavimo kampanju za povlačenja priznanja nezavisnosti. Rekao sam mu i danas da, ako će to da snizi tenzije u celom regionu, možemo da razgovaramo o tome. Ali, ne možemo da radimo ako će posle toga iz Prištine da nam kažu sledeće nedelje ''e, mi hoćemo u tu i tu međunarodnu organizaciju'', jer mi moramo da radimo svoj posao - poručio je predsednik Srbije.

Ričard Grenel zahvalio se na gostoprimstvu i rekao da će on "gurati obe strane" da postignu dogovor u dijalogu.

Takse moraju biti ukinute, poručio je on i dodao da kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova mora da se zaustavi. Grenel je rekao da je i juče u Prištini na sastancima sa svim liderima i poslovnom zajednicom preneo da takse od 100 odsto na srpsku robu moraju da budu ukinute i da su neprihvatljive.

- Isti zahtev prenosim i ovde, a to je ono što se tiče kampanje za povlačenje priznanja, koja mora da se zaustavi - rekao je Grenel.

On je naveo da "moramo da se krećemo u pravcu privrede", otvaranja novih radnih mesta, a to znači i ukidanje taksi koje će dovesti do većeg bogatstva i normalnije situacije kad je u pitanju trgovina. Grenel je rekao da se i u Prištini susreo sa privrednicima na Kosovu koji se, kaže, slažu da takse moraju da se ukinu.

- Svi smo se na to usmerili i uveren sam da idemo u tom pravcu - rekao je Grenel.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti