12°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

UŽIVO! VUČIĆ U "ĆIRILICI" Ne možemo tražiti od investitora nemačke plate, ali Srbija je ekonomski div regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, napravio je u specijalnoj emisiji "Ćirilici" na Happy TV, presek stranih investicija u našoj zemlji.

Nemci zaposlili 63.000 ljudi, Italijani su doneli velike investicije... Kinezi, Rusi... Građani su nezadovoljni bili platama, inženjerske plate u Nišu su sad već oko 1.000 evra.

- Da li si zadovoljan platama za radnike u okviru u stranih investicija? Da li Srbija može da uslovi stranog investitora? 

- Nemojte ljudi! Ne možemo mi da uslovljavamo investitore. Zašto sebe lažemo, ne možemo tražiti da daju ljudima nemačke plate, zar možemo tražiti da dođu bez pomoći države, a nema recimo autoputa do Lebana. Mi moramo da se borimo za svakog investitora, 60 odsto ukupnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu 2019. je došlo kod nas. Dolazi "Bros", MTU, dolaze nam najkomplikovanije i tehnološki najsavršenije kompanije. Ali, zato je bilo potrebno vreme, bar 5-6 godina, imali smo nezaposlenost 20,5 odsto, dvostruko nam je prepolovljena nezaposlenost mladih, a sada je ukupna 9,5 odsto - ali mi smo uvek nezadovoljni i zadovoljni smo tek kad se sećamo tog vremena.

- Nama je kreditni rejting 4 puta dizan, srpske finansije su se osnažile, nikad nismo imali 4 godine zaredom suficit u budžetu, tri godine suficit u trgovini sa Hrvatskom, Slovenijom, Rumunijom i Bugarskom - naveo je šef države.

- U BiH uvozimo više robe nego u Ameriku, Kinu i Rusiju zajedno, u regionu mi možemo da ostvarimo rezultat - navodi Marić. 

- Nemačka nam je najvažniji splljnotrgovinski pratner, 12,2% ukupne trgovinske razmene, ti brojevi samo rastu, jaka razmena sa Italijom, Rusijom - dodaje Vučić.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar