15°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

VULIN IZ POSETE BELORUSIJI: Modernizacija četiri aviona MiG-29 dobro napreduje!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas sa članovima delegacije, a u okviru zvanične posete Belorusiji, "558. avio remontni zavod" u Baranovicima, u kome se vrši generalni remont i modernizacija četiri aviona Vojske Srbije MiG-29 koje je Belorusija donirala Srbiji.

PAKLENO SLETANJE! Avion u plamenu zaparao aerodromsku pistu! (VIDEO)

Vulin je izjavio da se sve odredbe Tehničkog sporazuma postignutog izmedu dva predsednika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka, sprovodi onako kako je predviđeno i kao što je potpisano.

-  Kada završimo generalni remont naših letelica, možemo da kažemo da smo dobili aparate kojima je značajno produžen životni vek i da ce još dugo moći da čuvaju naše nebo. Proces modernizacije se izvodi paralelno, priprema se sve ono što je potrebno da se instalira na naše aparate i sve se sprovodi u skladu sa rokovima rekao je Vulin, prenosi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije može biti veoma zadovoljna kvalitetom radova koji se izvode u Belorusiji.

- Naši piloti i naši stručnjaci će vrlo brzo doći da provere kako je ovo urađeno, kao i da izvrše tehnički prijem - naveo je Vulin.

Ministar se tokom posete Belorusiji sastao i sa prvim zamenikom predsednika Državnog vojnoindustrijskog komiteta Belorisije i kopredsednikom Zajednicke srpsko-beloruske komisije za vojnotehničku saradnju general-majorom Igorom Demidenkom, sa kojim je razgovarao o realizaciji projekata i poslova u okviru vojnotehničke saradnje.

DARKO ŠARIĆ TRAŽI DRUGU ŠANSU! U ponedeljak Apelacioni sud razmatra njegovu žalbu!

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradovic izjavio je da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pored sagledavanja napretka na remontu i modernizaciji aviona MiG-29, danas sa domaćinima razmotrila realizaciju i drugih projekata u okviru vojnotehničke saradnje Srbije i Belorusije.

-  Ministarstvo odbrane Srbije i Državni komitet za vojnu industriju Belorusije u poslednje tri godine vrlo intenzivno saraduju i na drugim projektima. Mi imamo Zajednicku vojnotehničku komisiju koja dosta intenzivno radi. Inicirano je više projekata i ovde smo mogli da vidimo napredak u realizaciji projekata koji se ticu saradnje po pitanju bespilotnih letilica, remonta i moderizacije PVO tehnike, a u planu su još neki projekti koji ce biti realizovani u narednim mesecima - rekao je Miloradovic.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarkovic naglasio je da remontovani "migovi" mnogo znace za Ratno vazduhoplovstvo i Vojsku Srbije.

UBRZANA INFLACIJA U EU: Čak 18 zemalja u minusu!

- Uvodenjem u operativnu upotrebu podicicemo nivo sposobnosti za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, kao i mogucnosti za izvodenje letacke obuke i svakako mogucnosti za izvodenje operacija PVO - rekao je Žarkovic.

Generalni direktor "558. avio remontnog zavoda" u Baranovicima Pavel Pinigin izjavio je da je danas sa ministrom Vulinom i clanovima delegacije obišao sve pogone, gde su mogli da vide kako se odvija remont delova za avione Vojske Srbije.

- Svi radovi vrše se u skladu sa ugovornim obavezama, tehnološkom dinamikom i tehnickom dokumentacijom. Sva cetiri aviona Vojske Srbije su u procesu remonta, rade se svi delovi za avione i vrši se priprema kompletne dokumentacije. Ocekujem da ce vec krajem septembra ili pocetkom oktobra biti izvršen prvi probni letovi, a onda ce uslediti procedura predaje aviona Srbiji - izjavio je Pinigin.

On je dodao da se u Zavodu u Baranovicima godišnje izvrši remont od 20 do 40 vazduhoplova.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti