0°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Index.hr

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR: Greta Tanberg među 317 kandidata!

Mlada klimatska aktivistkinja Greta Tanberg, prodemokratski aktivisti u Hong Kongu i NATO među kandidatima su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nakon što su političari istaknuli svoje kandidate.

Na listi je i zatočena saudijska aktivistkinja za ljudska prava Lujain al-Hatlul, koju je nominovalo osmero američkih kongresnika.

Nobelov institut, koji nikada ne potvrđuje niti opovrgava imena kandidata, objavio je u sredu da je primio 317 nominacija - 210 osoba i 107 organizacija. Prošle je godine nominovih bilo 301.

Dobitnik će biti proglašen u oktobru.

Hiljade ljudi koji mogu istaknuti nominacije, uključujući članove parlamenta, bivše dobitnike i ugledne naučnike, često objave čija su imena poslali odboru.

O dobitnicima odlučuje peteročlani odbor koje imenuje norveški parlament.

Ako osvoji Nobela, Greta Tanberg biće druga najmlađa dobitnica te prestižne nagrade, nakon Malale Jusafzai koja je bila pet meseci mlađa kada je 2014. dobila Nobelovu nagradu zbog zauzimanja za pravo dece na školovanje.

Prošlogodišnji laureat je bio etiopski premijer Abij Ahmed zbog mirovnih napora kojima je okončano 20-godišnje neprijateljstvo sa Eritrejom.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti