3°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

SELAKOVIĆ PORUČUJE: Do kraja godine završetak mozaika u Hramu Svetog Save!

Postavljanje mozaika u Hramu svetog Save na beogradskom Vračaru, čiju izradu pomaže Rusija, trebalo bi da bude završeno do kraja godine, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je rekao da je do sada postavljeno oko 73 odsto mozaika, i da je do završetka ostalo da se uradi još 27 odsto, nakon čega će uslediti njegovo osvećenje.

ŽENA U JAPANU DVA PUTA OBOLELA OD KORONAVIRUSA: Evo kada je moguće da se bolest vrati!

- Naš Hram svetog Save će biti poseban, jer će biti najveća galerija mozaika na jednom mestu - rekao je Selaković i naveo da će pod mozaikom biti oko 14.000 metara kvadratnih.

Naveo je i da se u hramu rade tri ikonostasa, da će hram imati četiri oltara, od kojih će jedan biti u kripti, jedan centralni u gornjoj crkvi i dva manja.

KORONAVIRUS STIGAO U IZRAEL: Zabranjuje se ulazak u zemlju posetiocima iz Italije!

- Pod će biti od mermera, to će biti remek delo, a biće postavljena i bronzana vrata. Oko centralne kupole je vidikovac sa najlepšim pogledom na Beograd, na beogradske reke, na Banat. Odatle se vidi i Cer - rekao je Selaković.

Naglasio je da naša generacija završava jedan posao na izgradnji hrama koji je od ideje do realiizacije trajao duže od 120 godina.

DAČIĆ U KINI: Nosili smo maske, izbegavali rukovanje!

Izgradnja hrama počela je 1935. godine, a Selaković podseća da je ona odložena najpre zbog Drugog svetskog rata, a potom i za vreme komunizma, a da tek od 1985. godine ponovo kreće izgradnja.

Kupola je završena 1989. godine, a Hram je zvanicno otvoren 2004. godine.

EU: Blokiranje granica zbog virusa KONTRAPRODUKTIVNO!

- Svaki put su te radove prekidale krize, građanski ratovi, veliki ekonomski problemi. Danas kada Srbija staje na noge, može da usmerava novac i na ove stvari. Mnogo je važno što gradimo puteve, bolnice, ali ne treba da zanemarimo i kulturu i duhovnost - poručio je Selaković.

Za Hram svetog Save je rekao da ga zovemo zavetni hram i da je posvećen našem svetitelju i prosvetitelju, od koga je počela ozbiljna duhovna i svaka promena u životu srpskog naroda.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad