12°C

Beograd

Photo: msp

Izvor: HappyBSC

ON JE PONOS SRBIJE Novaku Đokoviću uručena velika povelja (GALERIJA)

Povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić organizovao je danas prijem na kojem je dodelio povelje za izvanredan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenih građana u svetu proslavljenom teniseru Novaku Ðokoviću i karijernom diplomati Draganu Todoroviću.

Na prijemu su prisustvovali akreditovani ambasadori u Srbiji, među kojima američki, ruski, ambasador Crne Gore, kao i Hrvatske, a njima se obratio Dačić, koji je naveo da se kroz više od 180 godina svog postojanja moderna srpska diplomatija suočavala sa brojnim teškim izazovima, a jedan od njih oličen je i u pandemiji virusa korona.

U tom smislu, kontatovao je da se naša država, zahvaljujući odlučnim i pravovremenim odlukama Vlade, zasnovanim na preporukama medicinske struke i pažljivoj svakodnevnoj analizi epidemiološke situacije, uspešno uhvatila u koštac sa posledicama pandemije. Kako je naveo, glavna osa aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova bila je evakuacija naših građana koji su se, pod različitim okolnostima, našli u nepovoljnoj situaciji, te su želeli da se vrate u maticu gde se, kako kaže, sa pravom osećaju najsigurnije i najbezbednije.

- Ministarstvo je, posredstvom svoje diplomatske mreže, planiralo, koordiniralo i realizovalo evakuaciju ukupno oko 19.000 naših sugrađana koji su se zatekli u inostranstvu u vreme izbijanja pandemije - kazao je Dačić.

OVO MORATE ZNATI

MOŽETE DA OSTANETE BEZ 100 EVRA: Evo koja je caka da ostati bez novčane pomoći države

VEST KOJA ĆE OBRADOVATI MATURANTE: Matursko veče uz određena pravila

BRUCOŠI OVO MORATE ZNATI: Samo za polaganje prijemnog do 9.000, najskuplja školarina 243.500 dinara

DVA KLIKA DO PRIJAVE: Preko e-uprave za jedan dan prvake za dolazak u škole prijavilo 15.000 RODITELJA

PRIPREMNO ROČIŠTE PRED VIŠIM SUDOM U NIŠU: Malčanski berberin danas iza zatvorenih vrata o krivici

Dodao je da je na bazi određenih kriterijuma prioriteta, posredstvom 37 organizovanih humanitarnih letova prema zemljama Evropske unije, ali i destinacijama van Evrope, vazdušnim putem izvršena vraćanje 5.010 naših građana, dok je kopnenim putem vraćeno oko 14.000 građana Srbije.

Posebno je istakao da tom prilikom nisu zanemarani ni strani državljani koji su želeli da se vrate u svoju maticu, a kojih je ukupno 809 besplatno prevezeno u svoje zemlje. Dačić je naveo i da je u prethodnom periodu obezbeđeno preko 200 dozvola za prelete naših vazduhoplova kako bi se realizovao 41 humanitarni let "Air Serbie“, kojima je transportovana neophodna medicinska oprema i humanitarna pomoć.

Šef srpske diplomatije kazao je da je rukovodeći se spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Ministarstvo i u prethodnih godinu dana nastavilo sa intenzivnim radom na daljem unapređenju odnosa sa zemljama u regionu, kao i sa glavnim spoljnopolitičkim partnerima i tradicionalnim prijateljima Srbije, prvenstveno sa EU, Rusijom, Kinom, SAD i drugim državama sveta.

Kako je naveo, u nastavljenom političkom dijalogu sa susednim zemljama, u okolnostima pandemije virusa korona, većina zemalja regiona su pokazale zavidan nivo solidarnosti, prijateljstva i uzajamnog razumevanja.

U tom smislu istakao je da je posebno važna bila odluka o uspostavljanju takozvanih "Zelenih koridora“ u našem regionu, što je omogućilo da se medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region.

Kazao je i da je tokom proteklih dana organizovan niz aktivnosti koje su produbile saradnju sa Rusijom i Kinom i podsetio da je u februaru bio u poseti Kini, što je prva poseta jednog ministra spoljnih poslova toj zemlji u jeku epidemije.

- Kina je tada bila brana protiv prelivanja epidemije na globalnom nivou, a samo mesec dana nakon toga, zemlja koja je velikom broju država upućivala pomoć u medicinskoj opremi i materijalu i omogućila nabavku neophodne opreme, posebno respiratora - naveo je.

Srbija nastavlja da ističe spremnost za punu saradnju sa američkim partnerima kao jedan od svojih spoljnopolitičkih prioriteta, kazao je Dačić i dodao da je pozitivna atmosfera u odnosima sa SAD potvrđena i tokom pandemije COVID-19.

- Srbija je pomogla besplatnu repatrijaciju gotovo 300 američkih državljana. SAD su pomogle pravovremenom donacijom testova i medicinske opreme, izdvajanjem 1,35 miliona dolara za pomoć Srbiji kao i kroz pomoć za oko 6.000 porodica kroz saradnju sa Crvenim krstom Srbije - ispričao je.

Izrazio je zahvalnost i drugim zemljama koje su Srbiji uputile bilateralnu humanitarnu pomoć, među kojima su Mađarska, Austrija, Francuska, Norveška, Bugarska, Poljska, Katar, Azerbejdžan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Šef srpske diplomatije je istakao da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije u proteklih godinu dana bilo i sprečavanje novih priznanja samoproglašene države Kosovo i povlačenje postojećih priznanja. Kako je naveo, uspeh te politike ogleda se u činjenici da je Togo u junu 2019. godine doneo odluku da povuče ranije dato priznanje, dok je Gana to učinila u novembru.

- Centralnoafrička Republika nam je potvrdila da ne postoji dokument kojim je ta zemlja navodno priznala Kosovo i pružila je podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Nauru je povukao priznanje novembra prošle godine, a tokom moje posete ovoj zemlji to je učinio i Sijera Leone, marta ove godine - dodao je Dačić.

Poručio je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta. Podsećajući na pomoć koju je EU nakon konsolidovanja svojih redova upitila Srbiji tokom pandemije, Dačić je kazao i da se saradnja naše zemlje sa EU u doba pandemije, ogledala i u činjenici da je pomenutim humanitarnim letovima naše nacionalne avio-kompanije prevezen i značajan broj građana EU.

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade iz 2015. godine, a 29. maj određen je za datum obeležavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine. Uspostavljanje te kancelarije uzima se za početak profesionalne diplomatije u našoj zemlji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti