29°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Telegraf.rs

BURNE REAKCIJE NA UKIDANJE MERA RECIPROCITETA Beograd pozdravlja potez, a Priština...

Odluka Vlade u Prištini, da ukine mere reciprociteta, izazvala je burne reakcije. Dok iz Beograda pozdravljaju taj potez, u Prištini je počelo da "leti perje" među prištinskim političarima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je odluku Prištine da ukine sve zabrane trgovine sa Beogradom i rekao da veruje u snagu srpske ekonomije i kompanija.

Prema njegovim rečima, može se uspostaviti dobar poslovni odnos Srba i Albanaca i od takvog odnosa i jedni i drugi mogu imati velike koristi.

Sa tim je saglasan i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, koji je poručio da je ovo moralo odavno da se dogodi, ali je iskoristio priliku da pozove privrednike sa obe strane da iskoriste priliku da se bolje povežu i stvore nove šanse za ljude svih nacionalnosti.

- Jačanje ekonomske saradnje Beograda i Prištine je neophodni sastojak normalizacije odnosa, a dalje jačanje srpske ekonomije ojačaće i srpsku državnu poziciju - istakao je Ðurić.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

NOLE U NOĆNOM PROVODU Bella ciao ga je digla na noge! (VIDEO)

SPLITSKI GRADONAČELNIK IMA REŠENJE: SRBE TREBA NAGOVORITI DA DOĐU, NEKA PLATE ŽITOM!

LJUBAVNA PRIČA KOJU I DANAS OPLAKUJE SRBIJA! LAZA JE LUDO VOLEO LENKU, A ONDA SE POJAVIO - NIKOLA TESLA!

25 NAJVEĆIH NERAZREŠENIH MISTERIJA PLANETE Stranac sa plaže kog niko nije prepoznao i ukleta geografija! (GALERIJA)

Vučić: Čvrsto ćemo se boriti za Kosovo i Metohiju, ali za nas nema srećnog rešenja

Predsednica kosovske skupštine i potpredsednica Demokratskog saveza Vjosa Osmani usprotivila se odluci vlade o uklanjanju "reciprociteta", ocenivši da je njome otvoren put Hašimu Tačiju za postizanje sporazuma sa Beogradom.

- Odricanje od prava na jednako postupanje znači odricanje od prava da se Kosovo tretira suvereno. To znači da ne želite da se vaša država tretira jednako sa drugima. Nazvati reciprocitet preprekom znači da ne verujete da imate suverena, nezavisna i jednaka prava, kako je predviđeno Deklaracijom o nezavisnosti i ustavom zemlje  - napisala je Osmani.

I potpredsednica pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu slično je regaovala, rekavši da "uklanjanje reciprociteta predstavlja odustajanje od suvereniteta, te da nelegalna vlada trasira Tačiju put za sporazum sa Srbijom".

Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekavši da je sada odgovornost na Beogradu.

Hašim Tači je pozdravio današnju odluku vlade da ukloni sve barijere koje je, kako je naveo, "Srbija do sada koristila kao izgovor za blokiranje dijaloga za normalizaciju međudržavnih odnosa".

- Sada međunarodni pritisak mora da bude usmeren na Srbiju kako bi se nastavio dijalog bez gubljenja vremena, a koji mora da se završi međusobnim priznanjem dveju zemalja - naveo je Tači.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar