21°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

VUČIĆ: Ovo je vojska svih građana Srbije, snažimo je da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas

Vojska Srbije pripada svim našim građanima, bez obzira na veru i nacionalnost, spremna, sposobna i obučena da sačuva i njih i našu zemlju, ukoliko bi bilo ko pomislio da izvrši agresiju na Srbiju, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon vojne vežbe "Sadejstvo 2020" na Pešteru.

- Snažimo svoju vojsku da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas, a nama ne pada na pamet da vodimo bilo kakve agresivne sukobe - naglasio je Vučić.

On je zahvalio i čestitao svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na današnjoj vežbi, koju, kako je istakao, u mnogim detaljima nismo mogli da imamo ni u vreme velike JNA.

- Helikopterski desant na malom prostoru... U dva reda sa tenkovima koji gađaju bojevom municijom jedni preko drugih... To su neke od stvari koje nikad nismo uradili - rekao je Vučić.

Dodao je da je ovo prvi put da su svi vazduhoplovi Vojske Srbije naoružani, raketama vazdih-vazduh ili vazduh - zemlja, topovima.

- Ovo je vojska koja je pomagala kad je bilo najteže u vreme Kovida 19, vojska koja je čuvala naše kuće i nastaviće to da radi - rekao je on.

Vučić je dodao da je tokom izvođenja vežbe strahovao da neko ne nastrada.

- Plašio sam se da neko ne nastrada, znate ovo je bojeva municija, treba sve to izvesti bez promašaja. Nisam nikad video razmenu vatre s neba i zemlje, ovo sad liči na ozbiljnu vojsku. Uvek kažem da može bolje, ali sam baš ponosan na našu vojsku i vojnike, zaista je bila komplikovana operacija, mnogo oružja, mnogo municije na jednom mestu - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je izvođenje vojne vežbe baš u Pešterima "poruka stanovnicima koji su pretežno Bošnjaci", Vučić je rekao:

- Obećao sam izgradnju puta, ljudi su veoma zadovoljni i vide šta država gradi. Uradićemo i vodovod do Crfske, sve do crnogorske granice. Gledamo da pomognemo ljudima oko stoke... Moja poruka je jedna ovo je njihova zemlja, njihova zemljišta, ovo je njihova vojska, ništa nije upereno ni prema jednom stanovniku ove zemlje. Računam da se svaki Bošnjak raduje uspehu svoje zemlje. Vi znate kakav je vazduh na Pešteru, najbolji. Ovo je poligon koji Vojska Srbije koristi mnogo godina i ovde nema skrivenih poruka, a ja u martu dolazim da obiđem sve puteve koje radimo i završavamo. Ono što će biti najveće i najvažnije je autoput koji se gradi i koji će značiti da će Beograd biti na dva sata vožnje - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je od Vojske Srbije na poklon dobio maketu borbenog aviona.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar