4°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

OTVARANJE STARIH RANA U ĆIRILICI: Slučaj "Panda" i tajne OVK

U studiju Happy televizije gosti su bili Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant Žandarmerije, njegov bivši kolega i general policije u penziji Obrad Stevanović, istražni sudija u slučaju Račak Danica Maksimović, kao i novinara Slobodana Reljića, koji je i sociologa i predavača na Beogradskom univerzitetu.

MORATE ZNATI...

VUČIĆ: Nisam primio injekciju hiperimunog gamaglobulina niti znam šta je!

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA Beograd ponovo crni rekorder

CRNI DAN Raste broj preminulih i pacijenata na respiratoru

APOKALIPTIČNA NAJAVA Eta jača od korone (VIDEO)

ZLOČINI OVK I OPERACIJE

Tema o kojoj se večeras pričalo je teroristička organizacija OVK.

U vreme najvećih zločina na teritoriji Kosova i Metohije, čovek koji je učestvovao u operaciji o kojoj su tada brujali svi mediji, prevari Zapada je Goran Radosavljević.

- Naš zadatak je bio da idemo u Nemačku JAT avionima. U njima su bili ljudi obučeni u majicama na kratke rukave, a vreme je bilo zimsko, novembar, decembar. Mi smo ih pitali odakle dolaze, oni su rekli iz Afrike. Stigli smo u Prištinu i predali spisak - rekao je Radosavljević.

Poznata je priča da su se tako "ubacili" i Tači i Veselji, Radosavljević o tome kaže:

- Moguće je. Niko nije imao dokumenta, i da je imao to nama ništa tada nije značilo - istakao je Goran.

U vreme vlasti Slobodana Miloševića, ali i sukoba na teritoriji KiM smatralo se da će se sve "rešiti" sporazumom sa Vatikanom, kao i Dejtonski.

General policije u penziji Obrad Stevanović proveo je mnogo vremena na teritoriji KiM, sve do potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu ( Kumanovski sporazum potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova i označio je kraj NATO bombardovanja SR Jugoslavije).

On kaže da su članovi OVK u to vreme činili strašne zločine.

- Teritorije koje su važile tada za mirne, više to nisu bile. Nema te teritorije na kojoj nisu počinjeni zločini. Primarna grupa OVK su bili civili, ali oni su ubijali i poštare po šumama, ali i svoje sugrađane i sve one koji su bili na neki način protiv njih. Ubijali su vojnike, policajce, i nisu birali sredstva - rekao je Stevanović.

MAKSIMOVIĆ:  OSEĆAO SE SMRAD MESA, LJUDSKE KOSTI SU BILE SVUDA PO BRDU!

Još jedno jezivo svedočenje u Ćirilici iznela je i sudija Danica Marinković, jedina žena koja zna istinu o Račku, zbog kog je SRJ bombardovana 1999. godine. Žena koja je svedočila u Hagu i podigla poternicu za Haradinajem i Tačijem.

- Sećam se mirisa mesa, a svuda po brdima su bile kosti. U logorima smo zatekli sprave za mučenje. Nijedno lice nije ostavljeno, a da nije prebijeno, maltretirano ili silovano pre streljanja. Posle pogubljenja, svi leševi i odsečeni delovi tela bačeni su u krečanu - rekla je Marinkovićeva, koja je takođe zabeležila da su unutar krečane nađeni delovi tela: butne kosti, potkolenice, deo ramenjače sa izgorelim tkivom, ugljenisana šaka...

Danica ističe da slučaj Ljuana i Bekima Mazreku, braći koji su osuđeni na 20 godina zbog počinjenih zločina na Kosovu, ali pušteni iz niškog zatvora, ni dan danas ne zna trag.

RADOSAVLJEVIĆ O OVK: POLICIJA NIJE BILA OBUČENA ZA RAT

5. januara 1998. Radosavljević  je bio upućen na Kosovo.

- Glavni problem tada je bio što policija nije bila obučavana za rat. Mi smo se onda dogovorili da obučimo i policiju. Pokazivali smo im kako izgledaju bombe, svašta je pravljeno od bojlera, mašina, agregata - rekao je Guri.

STEVANOVIĆ O PRODUŽENOJ RUCI TERORIZMA

O produženom terorizmu, Miloševiću, Đinđiću, Albancima i ostalima  Stevanović je rekao sledeće:

- Pokojni Đinđić me je pitao kako mi ne možemo da rešimo sve. Ja sam rekao postoji jedna stvar, samo ako se vi dogovorite sa NATO i KFOR-om...Ja sam lično sa Čovićem i Krstićem odlazio i pravio plan sa komadantom KFOR-a, ušli smo u zonu bezbednosti, skoro bez otpora. Očigledno je da je OVK tehnikalija, izvrioci poslova, ciljevi su širi, slazem se sa konstatacijom da je sada situacija dosta komplikovana i za onoga ko je zakuvao celu stvar. Da li možemo ponovo da budemo suočeni sa terorizmom? Možemo. Setite se Beča, on je Albanac, deo teriorističke organizacije.

Za odlazak kolona prema Albaniji i Maledoniji, dodaje:

- Pokušavano je vraćanje kolona, ali su bombardovane. Cilj njihov je bio da Albanci napuste teritoriju, da bi moglo da se priča o terorizmu. Njima je važno da na lažima realizuju cilj, a da posle kažu da su pogrešili, kao što je rekao i Klinton.

HAG i OVK

- Nema dileme da to nije sud. Ne može biti sud, a da piše zakone, sudi, optužuje..u svojoj pripremi za svedočenja ja sam pošao od misli da oni ne mogu znati koliko ja o temi. Skoro da sam im pobio sve optužbe. Plašio sam se da i ja ne završim tamo, ali sam pomislio da je to moja moralna obaveza - naveo je Stevanović.

On je za OVK izneo činjenicu i sitraživanje:

- Ključna razlika po kojoj se razlikuje oslobodilačka borba od terorizma je nasilje protiv civila. Borci za slobodu nikada ne napadaju civile - rekao je Stevanović.

Rezultati brojnih istraživanja:

- Od 1991 - 2004 zabeležno je 10.954 OVK napada, a od toga samo 19 % napada na policiju, i 5 % na vojsku. Sve ostalo bilo je napad na civilno stanovništvo.

Ako se uporedi 1999 godina do okončanja agresije, beleži se 78 % nasilnih napada OVK u vreme kada su za bezbednost odgovorne međunarodne snage.

POČETAK RATA

- Pravi rat je počeo od porodice Jašari. Trebali smo da krenemo taj dan sa helikopterima. Došao sam, nema pilota. U toku noći je odloženo sve. Od 4 do 12 časova sati smo bili budini. Posle Adema Jašarija, kada je vršen uviđaj, u njegovoj kući su nađene gusle. On je posatao simbol borbe, onda su počeli napadi na policiju. Vojska je bila u kasarnama, nisu mogli tek tako da napadnu kasarnu. Dobijali smo informaciju da prenose oružje na konjima, po šumama - kaže Stevanović.

Za akcije u Račku kaže:

- Dobili smo informaciju da iz Metohije u Drenicu dolaze teroristi . Jedinica nije imala izbora, 27 terorista je likvidirano tada. Došao sam neposredno posle akcije, trebali smo da zatražimo pomoć. Nas je vodilo iskustvo.  Niko Rogovo ne spominje posle, niko ne spominje da je to bila zločinačka akcija. Nismo dozvolili da se unište dokaze, zvali smo sve u pomoć.ž

POZADINA IZA TAČIJA

- Sud svaki bi trebao da razmatra čuinjenice i dokaze pa da izvede sve o krivici. Oni (sudije u HAG-u) odmah kažu 'Ovaj čovek će da bude osuđen' pa onda traže dokaze. To je HAG. Nasilje Tačijevo će da ne daj Bože bude legalizovano. Ja se plašim da će da se ide na to. Možemo doživeti da on izađe nevin i oslobodilac, a ne kao terorista - rekao je Stevanović.

SLUČAJ PANDA NEREŠEN 

Šest srpskih mladića ubijeno je u kafiću Panda u Peći. Do danas, ostali su nepoznati počinioci ovog zločina, a nema ni osumnjičenih.

Ubijeni su Ivan Obradović (14), Zoran Stanojević (18), Svetislav Ristić (17), Dragan Trifović (17) i Vukosav Gvozdenović (17) i student Ivan Radević (25). Lokal Panda nalazio se preko puta pećke gimnazije.

- Da li postoje dokazi da nije teroristički napad, ne znam. Ali tužilaštvo mora da pripremi "dokaze" za obe verzije. Da je teroristička OVK specifična organizacija koja ima veze sa tim, da. OVK je bila jedna kobinacija organizacije koja se bavi unutrašnjim terorizmom, ali sa podrškom spolja. To je prva organizacija varijante gerilskog tipa - objasnio je Stevanović za kraj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar