33°C

Beograd

Photo: Facebook/Printscreen

Izvor: Novosti.rs

ISPLIVALI TAJNI DOKUMENTI IZ HAGA: Ovako je Tači priznao da je gledao kako OVK teroristi muče Srbe

Pre nego što je uhapšen i odveden u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Hagu, početkom novembra, bivši komandant terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, Hašim Tači saslušavan je tri puta - između 13. i 16. jula i 12. decembra 2019, te 13. i 14. januara ove godine.

Ovo su pokazali dokumenti Specijalizovanog tužilaštva sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji dokazuju da je bivši predsednik lažne države lagao, jer je javnosti samo bilo poznato da je na pitanja odgovarao u januaru.

- Tači je javno lagao u kojoj meri je bio lično uključen - objašnjeno je u podnesku glavnog tužioca Džeka Smita.

Otkriveno je, ali samo delimično, šta je Tači govorio prilikom susreta sa tužiocima u januaru, koji je organizovan na zahtev njegovih advokata:

- Tokom tog saslušanja Tači je, između ostalog, priznao da je bio prisutan u određeno vreme kada je bio pritvoren i maltretiran (ime skriveno), da je znao da su (zatamnjena imena) bili prebijani i prepoznao da je saopštenje izdao Generalni štab OVK - stoji u dokumentu Tužilaštva koje je potpisao Džek Smit.

Zna se i da je on dobi poziv za saslušanje i 17. novembra 2019, a da se prvi put u Hagu pojavio 12. decembra.

Mustafa ostaje u pritvoru

SUDIJA za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova produžio je pritvor nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine na KiM 1999. godine. Pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će ometati postupak i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi, navodi se u odluci koju je doneo sudija Nikolas Giju.

Inače, sudija na svaka dva meseca razmatra da li optuženi ostaju u pritvoru ili idu da se brane sa slobode, a rok za Tačija je 5. januar.

Posle vesti da je optužnica protiv njega podignuta 24. aprila, on je na pitanja odgovarao u julu.

- Tokom tog saslušanja, gospodin Tači je dao niz navodnih "objašnjenja" o svom ranijem saslušanju i odgovorio na dodatna pitanja Kancelarije specijalizovanog tužioca. Među mnogim drugim opštim poricanjima, on je, između ostalog, tvrdio da nije postojala tajna služba OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru - otkrili su tužioci.

Tači je promenio ploču, pa je poricao ono što je  prethodno priznao, rekavši da je bio samo upoznat o navodima "da je nauđeno (imena tajna), odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa (zatamnjeni identiteti) i najzad da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono za šta mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo". Tužilaštvo smatra da je ovo svedočenje malo "verovatno i kontradiktorno postojećim dokazima".

SVE O KORONI

NOVE MERE STUPILE NA SNAGU! Evo ČEGA ćete morati da se PRIDRŽAVATE u NAREDNIM DANIMA!

Brnabić OTKRIVA! Evo od koga zavisi da li će biti ZATVORENE ŠKOLE I VRTIĆI!

POZITIVAN EFEKAT MERA: U Francuskoj NAGLI PAD broja NOVOZARAŽENIH!

Bajden PREDSTAVIO TIM koji ulazi u Belu kuću, na spisku dobro POZNATA IMENA!

Posle ovih saslušanja, a uporedo pripremajući dokaze i svedoke, optužnica je potvrđena, a Tači, kao i njegovi "drugovi" iz tzv. OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, terete se za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998. do kraja septembra 1999. godine, nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima. Terete se za ubistva najmanje 98 ljudi, kao i mučenje, prisilno zatvaranje i kidnapovanja najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom KiM, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Sliku da je tzv. OVK bila spontano organizovana, a ne da je imala ogromna finansijska sredstva koja su dolazila "spolja" pokušava da progura i Ben Emerson, advokat Veseljija. On je slikovito u sudnici pričao kako su ljudi pre podne bili poljoprivrednici, a uveče išli da se bore.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar