15°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

TENZIJE NA RELACIJI SRBIJA - CRNA GORA: Predsednik Vučić sazvao HITAN sastanak posle proterivnja ambasadora

Tenzije između Podgorice i Beograda nastale jučerašnjim proterivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore i merom reciprociteta Beograda, biće glavna tema današnjeg sastanka u 18 sati koji je juče zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Taman kada je javnost pomislila da će nakon pobede opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori odnosi Beograda i Podgorice biti znatno bolji, dogodio se jučerašnji dan. Najpre je je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata zbog izjave da je "slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine".

Od njega je zatraženo da odmah napusti zemlju. Nedugo zatim, Beograd je odgovorio istom merom i dao rok od 72 sata ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću da ode iz Srbije.

Međutim, to možda neće biti jedina reakcija Srbije, mada bi situacija bi trebalo da ide u smeru smirivanja, jer kako smo juče pisali, moguće je da će Vučić, bez obzira na mere reciprociteta, zbog velikog broja Srba u toj zemlji, ali i zbog pozicije Srba u regionu, zatražiti smirivanje strasti koje će biti praćeno i različitim konkretnim merama.

Na sastanku se će inače razgovarati i o spoljnopolitičkim prilikama, odnosima u regionu ali s posebnim akcentom na poslednja dešavanja sa Crnom Gorom.

I Krivokapić smiruje tenzije

Dobar signal u tom smeru stigao je i iz Podgorice. Uputio ga je mandatar nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić koja bi trebalo da bude izglasana u sredu u Skupštini Crne Gore.

Kako je rekao, nova vlada će raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

Krivokapić je povodom proterivanja Božovića iz Crne Gore istakao da odlazeći režim ni u svojim poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela. Kako je ocenio, takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

- Nova vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, promovisaćemo istinski dobrosusedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje biće naša mera - rekao je Krivokapić.

"Poništiti odluku o proterivanju Božovića"

Inače, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević zatražio je od nove vlade da čim bude izglasana poništi odluku o proterivanju Božovića iz zemlje.

Podsetimo, prvo se juče u kasnim poslepodnevnim satima oglasila saopštenjem Podgorica u kome navodi razloge proterivanja Božovića iz zemlje.

- Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo - navedeno je u saopštenju.

ZANIMAĆE VAS

EKIPE HITNE POMOĆI IMALE 127 INTERVENCIJA: 48 transporta kovid pacijenata, hronični bolesnici najviše tražili pomoć

STIŽE ZIMA: Danas hladno i oblačno, a sutra sneg stiže u OVE KRAJEVE

KON PONOVIO: Naš zdravstveni sistem nije pred "pucanjem"

BANKA DUŽNIKU MORA DA VRATI 25 MILIONA: Vraćaju se sve dinarske uplate sa kamatama

Predsednik joj čestitao veliki sportski uspeh: Srbija je uz tebe! Bravo, Staša!

Nekoliko sati kasnije, stigla je i prva reakcija iz Srbije, pa je naša zemlja uvela recipročne mere. Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata.

- Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije - navodi se u noti.

Šta je zapravo rekao Božović?

Izjavu koja je izazvala najnovije tenzije između Podgorice i Beograda ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović dao je listu “Pobjeda”. Tom prilikom je, između ostalog, naglasio:

- Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu - kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom. Bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti - rekao je Božović.

Mojkovačka bitka je vođena na Badnji dan i Božić 6. i 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i njom je komandovao serdar Janko Vukotić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar