3°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Happy BSC

PREDSTAVLJEN NOVI PAKET MERA: Ovoliko novca sleduje privredi i građanima (VIDEO)

Prva isplata osmog aprila

NE PROPUSTITE:

IZNENADA JE UMRO! Glumac Goran Daničić PREMINUO u 59. godini

POTRESNO! Pogledajte ispovest majke kojoj su ukrali tri bebe! (VIDEO)

NEDIMOVIĆ SA HEPIJA POZVAO POLJOPRIVREDNIKE Sve je spremno, čekaju vas milijarde (VIDEO)

VUČIĆ PRIMIO AMBASADORA FRANCUSKE: Makron uvek spreman da čuje srpske stavove

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Vlada usvojila paket mera podrške koji je predložen i kako kaže, već počinju da pristiži ekonomski i privredni rezultati iz 2020. godine. Oni pokazuju da su dva paketa podrške bila uspešna i pravovremena.

Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra.

"Svet govori o Srbiji kao o modelu"

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Vlada usvojila paket mera podrške koji je predložen i kako kaže, već počinju da pristiži ekonomski i privredni rezultati iz 2020. godine. Oni pokazuju da su dva paketa podrške bila uspešna i pravovremena.

- Srbija se borila na zdravstvenom i privrednom frontu tokom pandemije. Hvala predsedniku koji je predvodio privredni krizni štab i što je osmislio pakete pomoći privredi. Ovaj paket smo počeli da osmišljavamo još krajem prošle godine - kaže premijerka.

Na oba fronta je, kaže Brnabić, Srbija ostvarila odlične rezultate. Srbija je postala model za borbu protiv koronavirusa, a sigurna je, kaže, da će se govoriti o uspesima Srbije na ekonomskom planu.

- Imali smo pad BDP od 1 odsto i to je najbolji rezultat u Evropi. Rezultati nisu samo u BDP-u. Za neverovati, ali tokom 2020. godine, kada je ceo svet trpeo zbog pandemioje, industrijska proizvodnja bila je veća za 0,4 odsto u odnosu na 2019. U toku 2020., godine imali smo više od 50.000 novozaposlenih, kaže premijerka.

- Prosečna plata u novembru bila je 518 evra. Inflacija je ostala stabilna i javni dug je ostao pod kontrolom. I najuspešnije ekonomije imale su povećanje jasvnog duga, a nama je ispod 60 odsto - kaže premijerka.

Ovi rezultati, kaže, pokazuju da su paketi bili pravovremeni, uspešni, da nam je privreda žilava i da su investitori nastavili da veruju u Srbiju.

- Srbija je pokazala da je jaka i stabilna i da, i građani i privreda, na nju mogu da računaju kada je najteže. Treći paket mera podrške treba da nastavi u tom pravcu - rekla je Brnabić novinarima.

Sa osam milijardi evra država će pomoći građanima

OBRAĆANJE MINISTRA SINIŠE MALOG: pOMOĆ OD OSAM MILIJARDI EVRA

Potom se obratio i ministar Siniša Mali, koji je rekao da je ponosan što je na današnjoj sednici Vlade usvojen novi ekonomski paket mera.

- Sa osam milijardi evra država će pomoći građanima, kako bi što pre prevazišli posledice virusa korona. Da se vratimo u februar mesec, pre samo godinu dana. Pokrenuli smo dva fronta, jedan koji se bori za zdravlje ljudi, i drugi za spas ekonomije - podsetio je ministar Siniša Mali.

On je potom podsetio na sve što je urađeno tokom prošle godine kako bi se očuvala snaga srpske ekonomije, od direktne pomoći građanima, preko povećanja plata do subvencionisanja važnih grana privrede i privlačenja novih investitora.

- I koji su rezultati? Srbija ima najmanji pad BDP prošle godine. Javni dug je potpuno pod kontrolom, neki nam kažu čak samo se zadužujte, hoćemo da preživimo. Mi ne radimo to tako, sve radimo kako bismo očuvali stabilnost. Inflacija se nije menjala, kurs u odnosu na evro se nije menjao - kazao je ministar Mali.

-Prijava za ovu vrstu pomoći kreće od 1. marta. Uslov za dobijanje pomoći je da nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih - rekao je Mali i dodao: 

- Za najugroženije, osim 3x50 odsto minimalne zarade, u julu mesecu isplata još jedne cele minimalne zarade (za turizam, ugostitelje, hotelijere...) - 350 evra po ležaju i 150 po svakoj sobi za hotele - po 600 evra za svaki autobus koji poseduju oni u sektoru transporta koji je takođe ugrožen - dodao je ministar.

Odluka je da se i svakom punoletnom građaninu isplati 60 evra (30 evra u maju i 30 evra u novembru).

- Krajem aprila biće otvoren kol centar za prijavu, a prijava je moguća i preko interneta. Dovoljno je da se građani prijave samo jednom - ističe Mali.

Podseća da će penzioneri, pored 60 evra dobiti još 50, što je ukupno 110 evra za najstarije građane.

- Za vašu informaciju, tačan broj građana Srbije koji je dobio pomoć od 100 evra prošle godine je 6.118.911 ljudi. Zatim će biti isplaćena i pomoć penzionerima, od 110 evra. Ovim paketom ćemo potpuno pokriti potrebe i privrednika i građana - rekao je on.

Ministar Mali je rekao da država ima i novca i sposobnosti da očuva stabilnost, i da će se boriti za posao i za svako radno mesto.

- Borimo se herojski i kada je vakcinacija u pitanju, i država staje iza svoje privrede i građana. Srbija pobeđuje i u vakcinaciji i u ekonomiji, i tako će biti uvek. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti