1°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: b92

MINISTARKA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OBJAŠNJAVA: Sve o registru socijalne karte

Kada je u pitanju nacionalnost, mora se naznačiti da ona nije kriterijum za uključivanje

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević govorila je danas o registru socijalne karte.

NE PROPUSTITE

KRIZNI ŠTAB! Dr Kon: Britanski soj virusa u Srbiji verovatno prisutniji nego što znamo (VIDEO)

KORONA PRESEK U GRADOVIMA: U Vranju manje nego juče!

NAJNOVIJE BROJKE! Ovo je današnji korona presek!

APEL DR STEVANOVIĆA: Bolnice opet pune! Izbegavajte ski-centre za praznik! (VIDEO)

ZELENO SVETLO IZ MOSKVE! Ruska vakcina uskoro kreće iz Torlaka

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o socijalnoj karti kojim je predviđena pravednija raspodela novca opredeljnog za socijalna davanja.

Kako je rekla, iako se čini da se radi o velikom broju podataka, treba imati u vidu da se ne koriste svi podaci za određenu vrstu prava.

- Postavilo se pitanje kako podatak o bivšim supružnicima može da posluži u proceni ekonomskog statusa, ali to je samo za onu vrstu prava gde je taj podatak od značaja. Recimo, ukoliko je bivši partner bio prijavljen kao porodični nasilnik i da je osoba trpela porodično nasilje to je jako bitno da se prepozna radi pružanja odgovarajuće pomoći - kazala je ministarka.

Kada je u pitanju nacionalnost, mora se naznačiti da ona nije kriterijum za uključivanje, niti isključivanje iz bilo koje oblasti prava, naglasila je ona.

SAZNAJTE JOŠ

SVAKA ČAST MAJSTORE! Pogledajte šta je FAN HEPI TELEVIZIJE URADIO u DVORIŠTU porodične KUĆE! (FOTO)

TAJNE BOKSA: On stvara šampione, ali i SUDI! (VIDEO)

SMRZAVAĆEMO SE MI JOŠ! Ovo je vremenska prognoza za 6 meseci, sledi ledeni period, a ni baba Marta nam neće mira!

TRAGEDIJA KOD POŽEGE: Maturant (18) napisao oproštajno pismo, pa se OBESIO!

- Takva vrsta podataka je jako bitna kada radimo različite analize, kada kreiramo socijalnu politiku - pojasnila je.

Da bi se ušlo u registar potrebno je ili da podnese zahtev za određenu vrstu prava i automatski se povlače svi podaci iz internih i eksternih izvora ili, drugi način je onaj kada država proaktivno deluje - kada se prepoznaju određene najranjivije grupe ljude, navela je Kisić Tepavčević.

- Podatak o nekretninama je značajan parametar, pa se postavlja pitanje šta ukoliko nije neko bio dovoljno ažuran da prijavi i uknjiži ono što ima, onda automatski to nije prepoznato u sistemu. To jeste u ovom momentu jedna manjkavost, međutim, moram da napomenem da poslednjih godina i te kako su se ažurirale sve ove baze i i te kako se povećao procenat uknjižavanja svih nekretnina. To je bio jedan od razloga zašto ranije nismo mogli da imamo ovakav zakon i sistem - ocenila je.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar