3°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

ĐURIĆ O SARADNJI SA ZAPADOM: Odnosi sa SAD su temelj našeg budućeg napretka

Srbija želi da nejni odnosi sa SAD budu temelj našeg budućeg napretka, razvoja i stabilnosti, rekao je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić na virtuelnom obeležavanju Dana državosti Srbije, u organizaciji ambasade.

Ðurić je u ponedeljak podsetio da se ovaj dan oboležava u znak sećanja na 15. februar 1835. kada je Srbija usvojila prvi moderan, liberalan ustav, ali je podsetio i na početak Prvog srpskog ustanka, koji je, kako je rekao, bio srpska revolucija.

Istakao je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su odbacile feudalizam, a da je danas, 217 godina kasnije moderna i i demokratska zemlja, koja teži da bude lider u ekonomskom razvoju, demokratskim reformama i povezivanju u regionu i delu sveta u kojem se nalazi.

VESTI DANA

PROMENE U ZDRAVSTVU: Trudnice će dobijati naknadu i bez uplaćenih doprinosa, a menja se i pitanje bolovanja zaposlenih

UJUTRU OBLAČNO I SA MRAZOM: Pogledajte kakve nas temperature očekuju narednih dana

"ĆIRILICA"! SRBIJA NE SME DA SE ODREKNE KOSOVA I METOHIJE!

- Teško radimo na tome da postanemo model demokratije, slobode i saradnje u regionu i svesni smo da to ne možemo da postignemo bez snažnog partnerstva sa narodom i institucijama ove sjajne zemlje - poručio je Ðurić.

Podsetio je i da se ove godine obeležava 140. godišnjca uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

- Mi sada imamo odgovornost da ispunimo očekivanja i snove predaka, da čuvamo odnose koji su bili tako dragoceni za razvoj i napredak našeg regiona, ali i postizanje zajedničkih ciljeva Srbije i SAD - rekao je Ðurić.

Ukazao je na to da su Srbi i Amerikanci bili saveznici i partneri u oba svetska rata.

Prema njegoivm rečima, ne treba zaboraviti da je Srbija u Prvom svetskom ratu, boreći se za slobodu, izgubila jednu trećinu stanovništva, a da su se u Drugom svetskom ratu, suprotstavljajući se nacizmu, Srbija i SAD zajedno borili svim snagama.

Istakao je da u svom mandatu želi da ispriča priču o prijateljstvu i uspehu, uputivši na kraju pozdrav: "Živela Srbija, živela Amerika!"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer takođe je podsetio da se ove godine obeležava 140 godina od potpisivanja konzularnog sporazuma između Srbije i SAD, kojim su odnosi dve zemlje, kako je rekao, ušli u novu eru koja traje do danas.

- Kroz istoriju smo bili partneri i saveznici u radosnim i tragičnim vremenima, i borili se zajedno u dva epska rata koja su preoblikovala Evropu, potresla svet i stvorila geopolitički pejzaž u kojem sada živimo - naveo je Palmer.

Podsetio da je da je u julu 1918. tadašnji američki predsednik Vudro Vilson naredio da se srpska zastava podigne uz američku na Beloj kući kao gest prijateljstva i solidarnosti, kao i na niz primera pružanja pomoći SAD Srbiji.

Istakao je i da SAD ne mogu da se dovoljno oduže srpskim porodicama koje su pružile dom za 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu u operaciji "Halijard".

Rekao je i da Amerikanci i Srbi utiču na živote jedni drugih kroz umetnost, književnost, nauku i sport, ističući neverovatna otkrića Nikole Tesle, Mihajla Pupina, kao i na doprinos Dejvida Vujića, član tima koji je radio na projektu Apolo 7 koji je poslao čoveka na Mesec.

PROČITAJTE JOŠ

Beograd: Izazvao saobraćajku pod uticajem alkohola i narkotika!

DRAMA U CRNOJ GORI SE NASTAVLJA: Ne ostavljaju na miru SPC i upokojenog mitropolita

U MELBURNU IZNENADJENJE: Srbija već ima predstavnicu u polufinalu Australijan opena!

HOROSKOP ZA 16. FEBRUAR! Ribe, poboljšajte svoju kondiciju!

- Siguran sam da ćemo iz teškog vremena pandemije, koja je pogodila svet na način na koji niko nije mogao da zamisli, izaći bliži i posvećjeniji nego ikada. Najbolji dani naših bilateralnih odnosa tek dolaze - poručio je Palmer, čestitajući praznik na srpskom jeziku.

Predastavnik Misurija u Predastavničkom domu američkog kongresa i koprerdsednik srpskog kongresnog kokusa Emanuel Kliver je istakao da "ne slavimo samo Dan državnosti Srbije, već i odnose dve zemlje koji traju više od veka".

- Zadovoljstvo mi je što predstavljam veliku srpsku zajednicu u gradiću Šugar Krik i nastavljam da budem kopredsednik srpskog kokusa - rekao je Kliver i najavio da će uskoro posetiti Srbiju.

Ambasada je prikazala i dokumentarni film posvećen Danu državnosti Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti