19°C

Beograd

Photo: bsc

Izvor: glas javnosti

BUROVIĆ O GOLGOTI KOJU JE DOŽIVEO U ALBANIJI: U zatvoru su me redovno MUČILI I TUKLI

Kaplan Burović je albanolog, balkanolog, publicista, književnik, naučnik i najstariji jugoslovenski disident. U Albaniji je preživeo užasnu golgotu zbog kritike titoizma i režima Envera Hodže. Bio je osuđen na 33 godine proveo je dve godine u jugoslovenskom zatvoru i 31 godinu zatočeništva, teškog prebijanja i mučenja u albanskom kazamatu.

VESTI DANA

VUČIĆ UPOZORIO SVE: Nema zaštićenih ni u SNS-u!

NASTAVLJA SE! Đerlek: U "Belekspo centru" danas vakcina za 2.200 ljudi

MEŠANJE STRANIH SLUŽBI? Izbor patrijarha podgrejalo razne teorije

Dr Janković: MOGUĆE UVOĐENJE STROŽIJIH MERA!

DENVERU NI SRBIN NIJE BIO DOVOLJAN Jokić postigao 43 poena (VIDEO)

- Albanci nisu autohtoni narod na Balkanu. Nisu oni ni Iliri ni Pelazgi. Oni su stočari, došljaci sa Baltičkog mora. Okupatori. I uglavnom islamizovani hrišćani. Za vreme cara Dušana na Kosovu i Metohiji nije bilo ni 1% Albanaca, sve su bili Srbi. To svedoče istorijski dokumenti, svetski i albanski naučnici. Tek za vreme turske okupacije Albanci, kao topovsko meso Turaka i pod njihovom zastavom, dolaze na Kosovo i Metohiju. I do danas su nastavili da se ponašaju kao okupatori -  kaže na početku razgovora akademik i albanolog Kaplan Burović (87), čiji bogat naučno-istraživački rad decenijama izaziva žestoke reakcije.

U svojim naučnim radovima raskrinkao lažne teze

Da Turci nisu došli na Balkan i razorili Dušanovo carstvo i da nisu muslimanizovali Albance, ovi bi postali Srbi. Eventualno Grci. To je istina! Evo ja već 30 godina, od kada sam izašao iz zatvora, pišem studije. Daj, bre, osvestite se, nisu Albanci autohtoni! Teza nekih Albanaca da su najstariji narod i da su ilirskog porekla naučno je neutemeljena. Ako ne verujete meni, evo vam svetski naučnici, austrijski akademici Gustav Vajgand, Gustav Majer, Norbert Jokl. Majer je čak rekao da su Albanci braća Litvanaca, da su njihovi jezici bratski - priča Burović, koji živi u Ženevi od 1991, kada je pušten iz zatvora.

Da Albanci nisu autohtoni, priznali su u naučnim studijama i njihov bog albanologije Ekrem Čabej i najveći naučnici Aleks Buda i Šaban Demiraj, predsednici Akademije nauka Albanije. Burović se, kaže, slaže sa tvrdnjom Čabeja da se albanski jezik formirao u šestom veku u današnjoj Rumuniji, odakle su Albanci stigli tek u 10. veku u oblast Mata, iznad Tirane. 

- Odatle su se rasprostrli po današnjoj Albaniji, koja je tad bila nastanjena pretežno Srbima. Posle turske okupacije ti Albanci će preći i današnje granice Albanije i ući u Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. A pre svega toga bili su pleme od 5.000 do 10.000 ljudi koje je sišlo sa Baltičkog mora do Dunava, današnje Rumunije, negde oko prvog veka nove ere. Bili su stočari, nisu se bavili zemljoradnjom. Kad više ne bi bilo hrane za stoku, selili su se - objašnjava Burović.

Opstali su kroz vekove jer su, kako ističe Kaplan Burović, pokazali jaku konzervativnost i snažnu moć asimilacije. Čuvaju svoje, a druge narode albanizuju:

- Kako bilo, u početku, kad su se doselili u Mat, oni su sa Srbima živeli u simbiozi. Dok nisu došli Turci i muslimanizovali ih. Zadojili su ih i mržnjom da bi ih koristili kao ratnike protiv Srba, koji su čuvali svoja ognjišta. I danas se Albanci ponašaju kao tad - podvukao je paralelu.

"U zatvoru, gde su me redovno tukli i mučili, proveo sam 31 godinu"

Kaplan Burović je u više navrata ispričao da je u Albaniji bio uhapšen pod optužbom za neprijateljsku propagandu, zbog čega je tri mučne decenije proveo u zatočeništvu u ozloglašenom albanskom kazamatu.

- Osudili su me na 43 godine zatvora, od čega samo za neprijateljsku propagandu na 35 godina. U presudi je pisalo da sam u Albaniji predstavljao političku i ideološku diverziju. Komunistički predsednik Albanije Ramiz Alija je naredio da me u decembru 1990. puste da bi se prikazalo da je tamo počela demokratizacija. Zato su to objavili u svim medijima. U zatvoru, gde su me redovno tukli i mučili, proveo sam 31 godinu.

Zar okupirani narod nema pravo da brani svoje ognjište?

Burović smatra da sve ove činjenice mogu biti značajne i u našoj borbi za Kosovo i Metohiju, ali kako kaže, SANU je postavljen na pogrešnim osnovama.

- Naš SANU, kao i akademske zajednice Crne Gore, Makedonije, postavljen je na pogrešnim osnovama. Čak su i Dobricu Ćosića indoktrinirali da su Albanci autohtoni na Balkanu. I onda on predloži podelu Kosova i Metohije.

On zaključuje da se Srbi i Albanci nikako ne mogu porediti:

- Srbi, meštani, samo su se branili i borili za slobodu. Zar okupirani narod nema pravo da brani svoje ognjište? -  upitao je javnost.

Ko je Kaplan Burović?

PROČITAJTE JOŠ

RASULO KOD MILA U STRANCI: Incidenti pred izbore u Nikšiću!

TINTOR: Evo kada se završava istraga u slučaju Mike Aleksića!

JOŠ JEDNA KORONA ŽURKA: Priveden vlasnik objekta na Novom Beogradu

HIT HITOVA! Bakice se sankaju (VIDEO)

Kaplan Burović rođen je 8. avgusta 1934. u Ulcinju

Diplomirao je albanologiju u Skoplju i albanski jezik i književnost u Tirani

Počasni je član akademije nauka i umetnosti intelektualaca

Objavio više od 130 naučnih radova

Zbog slobode mišljenja i govora u SFRJ bio je dve godine u zatvoru, a u Albaniji je osuđen na 43 godine, ali je pušten posle 31

Njegov roman "Izdaja" uvršten je u školsku lektiru u Albaniji. Uprkos tome, u Tirani mu je 2009. spaljen kompletan štampani tiraž četiri knjige

Prva žena mu je bila Turkinja iz Tetova, koja ga je ostavila kada je uhapšen, a druga Vlahinja iz Albanije, s kojom je dobio Dušana i Dušanku.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar