20°C

Beograd

Photo: happybsc

Izvor: Happy BSC

Ana Brnabić za "Dobro jutro Srbijo" Studentske poliklinike se NE ZATVARAJU!

Premijerka Srbije Ana Brnabuć gostovala je danas u najgledanijem jutarnjem programu "Dobo jutro Srbijo" na Happy televiziji.

Ukidanje studenstkih poliklinika predviđeno je Masterplanom o reorganizaciji zdravstvenih ustanova, javna rasprava o njemu završava se danas.

SAZNAJTE JOŠ:

Građanima od danas dostupne sve ČETIRI vakcine!

JAKE EMOCIJE: Film "Dara iz Jasenovca" rasplakao i političare!

Teška noć u Beogradu: Žena skočila sa četvrtog sprata!

U Srbiju STIGLO još 50.000 doza vakcine Sputnjik V!

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, uoči protesta studenata protiv ukidanjastudensttih poliklinika,  da ove zdravstvene ustanove "neće biti ukinute", jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata.

Brnabić je istakla da je ukidanje studentskih poliklinika bio predlog u okviru master plana Ministarstva zdravlja, ali da je konačna odluka da neće biti njihovog ukidanja.

- U petak sam imala sastanak sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, trudimo se da sa njima imamo redovne susrete na kojima razgovaramo o širokom spektru tema, i upravo su mi oni ukazali na važnost studentskih poliklinika - rekla je Brnabić za TV Hepi.

Ističe da studentske poliklinike u Srbiji imaju dugu tradiciju i da su jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u Srbiji, ali i u Evropi i nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni. Premijerka navodi da će se u narednom periodu upravo zbog toga raditi na unapređivanju studentskih poliklinika.

Ukidanje studentskih poklinika predviđeno je Nacrtom plana za optimizaciju mreže zdravstvene zaštite - Masterplan, a tim povodom se danas završava javna rasprava.

Njime je predviđeno da one budu pripojene domovima zdravlja. To bi značilo da bi samo u Beogradu 90.000 aktivnih kartona bilo "prebačeno" u Dom zdravlja Vračar, koji brine o 50.000 Beograđana. I tako redom u Nišu, Novom Sadu... Epidemiolog Studentske poliklinike u Beogradu i član sindikata ove institucije Dr Mila Paunić je rekla da klinike ostanu, da se razvijaju, a razlog više je što će i reforma obrazovanja doneti još više stranih studenata.

- Pokušali smo da objasnimo da to nije dobra ideja, da je zdravstvena zaštita studenata dobro organizovana, da će biti studenti uskraćeni za mnoge zdravstvene usluge koje u ovom momentu mogu da ostvare zbog zdravstvenih problema. U diskusiji nam je rečeno da smo mi relikt prošlosti što naravno nije tačno. Oni koji su to rekli ne prate baš naš rad... Mi pratimo jer se time bavimo, i znamo da se svuda u svetu studentske poliklinike razvijaju. Naprotiv i studentski domovi se obogaćuju novim sadržajima, kampusi, imaju psihološku podršku. Studenti su pod velikim pritiskom, ne samo u Srbiji nego svuda, to su velike obaveze - kaže dr Mila Paunić.

Kako bi se odbranile studentske poliklinike pokrenuta je peticija, a zakazan je i skup za danas ispred beogradske u Krunskoj ulici.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti